Newsflash
REUNIUNI

România, la prima întâlnire internaţională a chirurgilor francofoni

de Dr. Adrian COTÎRLEŢ - dec. 24 2021
România, la prima întâlnire internaţională a chirurgilor francofoni

În cele două zile de congres s-au prezentat 82 de comunicări de chirurgi din 64 de ţări. România a fost reprezntată cu și ea cu o lucrare despre celiochirurgia la Spitalul de Urgenţă Moinești.

franco1La începutul lunii noiembrie, Academia Naţională de Chirurgie a Franţei a organizat, la Paris, prima ediţie a Congresului Internaţional al Chirurgiei Francofone 2021, sub patronajul președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, în prezenţa unor membri ai Guvernului francez și a președintelui Academiei Naţionale de Medicină.

Academia Naţională de Chirurgie a Franţei este cea mai veche societate franceză de chirurgie. Are drept predecesor Academia Regală de Chirurgie Franceză, creată în 1731 de Georges Mareschal, primul chirurg al lui Ludovic al XV-lea, și de François La Peyronie, succesorul lui Mareschal.

Rolul Academiei Naţionale de Chirurgie este de a evalua atent și riguros dezvoltarea aspectelor tehnice ale artei chirurgicale și modificările acestora, precum și de a defini bunele practici chirurgicale: referinţe, recomandări, strategii, controlul condiţiilor exerciţiului specific intervenţiei chirurgicale și evaluarea pregătirii și formării profesionale a chirurgilor.

Academia Naţională de Chirurgie Franceză reunește chirurgi care practică în toate specialităţile chirurgicale. În virtutea experienţei sale, este un partener obișnuit al multor organizaţii din sectorul sănătăţii care îi solicită opiniile și sfaturile.

Feedback din experienţe

În cele două zile de congres s-au prezentat 82 de comunicări de către chirurgi din 64 de ţări. Am reprezentat România cu lucrarea „Les débuts et l’expérience acquise avec la coeliochirurgie à l’Hôpital d’Urgences de Moinești, Roumanie (1995-2020)” („Începuturile și experienţa dobândită în domeniul celiochirurgiei la Spitalul de Urgenţă Moinești, România, 1995-2020”).

franco2
Alături de prof. dr. Philippe Marre, președintele Academiei Naţionale de Chirurgie din Franţa

Aceasta a fost dezbătută în cadrul sesiunii „Feedback din experienţe: practici și teritorii” și a prezentat dezvoltarea unui spital municipal în care se folosește o tehnică chirurgicală inovatoare de peste 20 de ani. De altfel, prima colecistectomie laparoscopică într-un spital neuniversitar din România a fost efectuată la Moinești, la 14 iulie 1995.

Deși dificultăţile tehnice ce ţin de echipamente și instrumentar au fost semnificative, chirurgia minim-invazivă a evoluat, datorită eforturilor susţinute ale echipei de chirurgi și anestezişti, de la opt proceduri în 1995, la 832 în anul 2020. Pe parcursul celor 20 de ani au fost efectuate 12.952 de proceduri laparoscopice, dintre care 1.837 de proceduri de urgenţă (14,2%).

Prima colecistectomie laparoscopică din 1995 a fost începutul unei bune colaborări cu chirurgi din România și din străinătate. Interesul continuu pentru formarea personalului medical din Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti, dar şi din alte spitale, se manifestă în fiecare an prin organizarea Conferinţei „Zilele Medicale ale Spitalului de Urgenţă Moineşti”.

franco3
Prof. dr. Jacques Marescaux, președintele Institului European de Chirurgie Laparoscopică din Strasbourg, și prof. dr. Adrian Cotîrleţ

 

În 2021 s-a desfăşurat cea de a 16-a ediţie, cu participare internaţională.
Prima ediţie a Congresului Internaţional al Chirurgiei Francofone 2021 a oferit ocazia unor noi întâlniri între chirurgii participanţi din ţările Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, din China, Japonia și Africa de Nord.

De prezentare au fost foarte interesaţi profesorul Philippe Marre, președintele Academiei Naţionale de Chirurgie a Franţei, şi prof. dr. Jacques Marescaux, președintele Institutului European de Chirurgie Laparoscopică din Strasbourg, și primul chirurg care a efectuat o colecistectomie laparoscopică transatlantică, un bun prieten
al spitalului Moineşti, care a pregătit la Strasbourg mai mulţi medici din echipa noastră.

Citiți și: Patologia hemopatiilor maligne

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe