Newsflash
REUNIUNI

BrainIT: Tehnologii inovatoare în studiul neurochirurgiei

BrainIT: Tehnologii inovatoare în studiul neurochirurgiei

Sibiu a găzduit evenimentul BrainIT, care le-a oferit ocazia studenţilor și tinerilor medici să cunoască teoria și practica pregătirii în Neurochirurgie, într-o atmosferă de colaborare internaţională.

1Proiectul „BrainIT – Innovative Technologies in Neurosurgery Study”, unic în România, s-a desfășurat în acest an în perioada 16-25 august, și a fost realizat în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Universidad de Las Palmas de Gran Canaria și Universita Degli Studi „Niccolo Cusano” – Telematica, Roma.

Proiectul a fost coordonat în întregime de dr. Vicenţiu Săceleanu, șeful secţiei de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Sibiu, coordonare ce s-a realizat la cel mai înalt standard european de performanţă și calitate.

Planul proiectului a fost aprobat și finanţat de Comisia Europeană prin intermediul programului Erasmus+, ce facilitează schimbul de experienţă între studenţii diferitelor ţări membre ale Uniunii Europene, fiind astfel posibil atât un schimb de experienţă profesională, cât și un schimb de experienţă culturală.

Prima ediţie a programului de pregătire neurochirurgicală
BrainIT a avut loc în 2019, în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Medicină, și a fost adresată atât studenţilor la Medicină aflaţi în anii terminali de studii, cât și rezidenţilor.

În urma succesului veritabil pe care prima ediţie l-a avut în dezvoltarea participanţilor atât pe latura practică, cât și pe cea teoretică, a fost posibilă crearea premiselor organizării celei de-a doua ediţii a proiectului, în 2020.

Însă, din cauza situaţiei pandemice generate de SARS-CoV-2, BrainIT 2020 a fost amânat pentru anul 2021, în care organizatorii proiectului au reușit să reunească ediţia de Neuro-Oncologie (planificată pentru 2020), cu cea de Chirurgie neurovasculară (planificată pentru 2021), corelând astfel două dintre cele mai importante subspecialităţi ale Neurochirurgiei.

Cele două ediţii organizate în 2021 au cuprins și o Școală de vară, în cadrul căreia peste 30 de studenţi din România, Italia și Spania au reușit să-și însușească și să aprofundeze diferite tehnici chirurgicale esenţiale în practica medicală a oricărui tânăr neurochirurg.

De asemenea, au avut ocazia de a participa activ la un congres la care au fost prezenţi profesori universitari de renume pe plan naţional și internaţional, medici și ingineri, ce au pus accent atât pe importanţa laturii pur știinţifice, cât și pe importanţa dezvoltării tehnicilor practice în cadrul Neurochirurgiei.

Școala de vară, teorie și practică

Programul Școlii de vară a fost alcătuit dintr-o varietate de work­shopuri găzduite de Facultatea de Medicină a Universităţii „Lucian
Blaga” din Sibiu și de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, care au avut ca scop deprinderea unor noi aptitudini importante în practica chirurgicală, precum abilităţi chirurgicale de bază și microchirurgie.

Studenţii au beneficiat de activităţi hands-on pe modele artificiale printate 3D, cu scop de simulator, fiind utilizat și microscopul, pentru abordarea arterelor de dimensiuni reduse. În plus, datorită acestor work­shopuri, participanţii au avut ocazia de a-și exersa dexteritatea și coordonarea în
cadrul unei echipe.

2

Astfel, în cadrul sesiunilor dedicate Neuro-Oncologiei, participanţii au putut studia cranii printate cu ajutorul tehnologiei 3D, cu diverse patologii tumorale.

Workshopurile au fost alcătuite dintr-o parte teoretică, în care participanţilor le-a fost explicat modul de abordare a unei astfel de tumori prin intermediul craniotomiei, ablaţiei și cranioplastiei, urmând apoi ca ei să simuleze pe mulajele 3D, într-un mod cât mai apropiat de realitate, ablaţia unei tumori cerebrale, utilizând instrumentarul neurochirurgical de specialitate sub supravegherea coordonatorilor.

Școala de vară a reușit să îmbine atât partea teoretică, cât și pe cea practică, într-o manieră interactivă, educativă și colegială pentru participanţi, stimulând dorinţa studenţilor de a afla mai multe informaţii noi despre neurochirurgie și de a-i ajuta să observe această specialitate din punctul de vedere al unui medic neurochirurg.

Congresul „Brain Revealed”

În cadrul proiectului, congresul „Brain Revealed” s-a desfășurat în perioada 26-28 august, tot la Sibiu. Manifestarea știinţifică a adunat personalităţi marcante, naţionale și internaţionale, din domeniul Neurochirurgiei, Neurologiei, Psihiatriei și Ingineriei în domeniul
biomaterialelor.

De asemenea, în cadrul acestui eveniment au fost prezentate două volume sub titlul „Brain Revealed – Handbook for Students and Practitioners”. Primul volum, redactat sub coordonarea
dr. Vicenţiu Săceleanu, a prof. dr. Iulian Antoniac și a colaboratorilor, se referă la pregătirea bioingineriei în domeniul medicinei, iar al doilea, redactat sub coordonarea doctorului Săceleanu și a subsemnatului, se referă la pregătirea neurochirurgicală generală și de specialitate.

La congres au participat în mod activ, în calitate de lectori, peste 20 de personalităţi universitare din domeniile menţionate anterior, dintre care amintim pe prof. dr. Saleem Abdulrauf (SUA), prof. dr. Florian Ioan Ștefan (România), prof. dr. Ihsan Solaroglu (Turcia), prof. dr. Teo Kejia (Singapore).

Ei au prezentat lucrări și materiale știinţifice de mare actualitate și interes academic, cum ar fi noi aborduri chirurgicale neurovasculare, tehnici moderne de neuroimagistică, corelaţii preclinice în studiul neruochirurgical, utilizarea ultimelor tehnologii în materie de biomateriale în cadrul intervenţiilor neurochirurgicale de reconstrucţie, implicaţii neurologice și psihiatrice cheie în diagnosticul și abordul chirurgical și multe altele.

3

Mai mult, la această manifestare știinţifică au avut ocazia de a participa în mod direct, on-site, atât rezidenţi, cât și studenţi, din păcate numărul acestora fiind restricţionat de contextul pandemic actual, congresul desfășurându-se cu toate normele de protecţie sanitare respectate cu rigurozitate.

Participarea online la acest eveniment a fost numeroasă, peste 1.000 de persoane au urmărit desfășurarea evenimentului pe toate platformele de streaming puse la dispoziţie.

Concluzii

Proiectul „BrainIT – Innovative Technologies în Neurosurgery
Study” a reprezentat un real succes din punct de vedere intelectual,
știinţific, organizatoric și cultural.

Prin intermediul său, au fost create noi legături transnaţionale în domeniile știinţifice menţionate anterior, studenţii din România, Italia și Spania având oportunitatea de a crea conexiuni academico-
culturale, conexiuni ce sunt din ce în ce mai importante, poate chiar vitale, în contextul știinţific internaţional actual.

Colaborare transnaţională

Obiectivele proiectului european BrainIT pentru această ediţie au fost reprezentate de:

• Utilizarea strategică a tehnologiilor TIC (a informaţiilor și comunicaţiilor) în activităţi de predare/dezvoltare profesională, prin utilizarea unei abordări de telemedicină pentru a crea un mediu inovator de bune practici, sub forma unei transmisii 3D live, în care studenţii și medicii rezidenţi pot experimenta proceduri de chirurgie non-invazivă;

• Crearea instrumentelor interactive de predare și instruire pentru studenţii care utilizează tehnologia 3D, precum reconstrucţia 3D a craniului, ce simulează diferite patologii, precum tumori sau traume;

• Crearea unei platforme online ușor de citit, care poate facilita accesul absolvenţilor, rezidenţilor și medicilor specialiști la noile tehnologii și descoperiri în Neurochirurgie;

• Crearea unei legături mai strânse între centrele de Neurochirurgie europene. În acest moment, colaborarea transnaţională nu este una puternică, cel puţin în cazul României, centrele de neurochirurgie limitându-se astfel la o colaborare naţională.

Acest program transnaţional își propune crearea mediului propice unor discuţii cu persoane supraspecializate în domeniile știinţifice ţintă, pentru a atinge un punct comun academic performant, obiectiv ce nu poate fi realizat cu participarea unei singure ţări.

Citește și: Neuroștiinţele conectează oamenii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe