Newsflash
Știri

Reprezentanţii sindicatelor „Ambulanța”, invitaţi la discuţii cu ministrul Sănătăţii

de L. Budin - nov. 15 2022
Reprezentanţii sindicatelor  „Ambulanța”, invitaţi la discuţii cu ministrul Sănătăţii

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” din România au fost invitaţi la discuţii cu ministrul Sănătăţii, pentru soluţionarea problemelor care ar putea duce la proteste.

Potrivit unui comunicat al FNSAR de săptămâna trecută, întâlnirea a fost solicitată în urma anunţării unor proteste, care vor debuta cu un miting în data de 22 noiembrie, informează Agerpres.

ambulanta-protest-wikimedia
Sursă foto: Wikimedia Commons

 

Sindicaliştii acuză refuzul lui Raed Arafat, şeful DSU, care este şi preşedintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic, de a convoca şedinţe pe parcursul anului 2022. Lipsa acestor şedinţe ar fi dus la lipsa de consultare, de transparenţă şi de decizii care au afectat serviciile de ambulanţă.

Alte nemulţumiri vizează lipsa comunicării sau a informării Ministerului Sănătăţii de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă privind achiziţia de ambulanţe.

În cursul întâlnirii cu reprezentanții Federației, Alexandru Rafila a declarat că în 2020 şi 2021 nu s-a achiziţionat nicio ambulanţă. Ministrul Sănătății a spus că de acest proces s-a ocupat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit ministrului Sănătății, şedinţele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic nu s-au mai desfăşurat „de foarte multe luni”.

În comunicatul de săptămâna trecută, reprezentanții FNSAR mai solicitau corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical, cât şi crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanţă în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării.

Ulterior, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a respins afirmaţiile potrivit cărora şeful DSU a refuzat convocarea şedinţelor Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic.

Există o contradicţie (în comunicatul FNSAR) (...) între faptul că şeful DSU a refuzat să convoace şedinţe CIMST pe parcursul anului 2022 şi afirmaţia că aceste şedinţe nu au mai fost convocate de la începutul lunii aprilie, fără a se preciza că au fost susţinute două şedinţe CIMST în acest an (01.02.2022 şi 12.04.2022). Totodată, în vederea continuării unei conlucrări eficiente între ministerele şi structurile cu responsabilităţi în salvarea de vieţi au fost iniţiate modificări privind componenţa membrilor care participă în cadrul şedinţelor CIMST din cadrul celor două ministere MS şi MAI, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne fiind demarate deja acţiuni de modificare ale reprezentanţei membrilor, care sunt în curs de realizare”, a transmis DSU, într-o postare de Facebook.

DSU a menţionat că Federaţia „Ambulanţa” utilizează termeni „extrem de gravi”, precum sabotarea serviciilor de ambulanţă publice, în cursul acestui an, de către departament prin „neimplicare”, precizând că în realitate problemele au fost generate de consecinţele agresiunii Rusiei asupra Ucrainiei şi izbucnirii războiului la graniţele României, care au determinat creşteri semnificative de preţuri ce au afectat întreaga industrie de autovehicule.

Ofertanţii nu şi-au mai susţinut ofertele care fuseseră agreate prin acordul-cadru şi nu au acceptat nici majorările de preţuri care au devenit posibile prin OUG nr. 208/2022, considerând că este mai convenabil pentru aceştia să se prezinte cu noi oferte la o nouă procedură de achiziţie. Putem oricând proba acest fapt cu documente primite din partea companiilor respective, ceea ce demonstrează că această problemă a venit din partea firmelor furnizoare şi nu din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă”, a explicat DSU.

Conform Departamentului pentru Situații de Urgență, s-au făcut „toate eforturile posibile”, existând inclusiv un sprijin constant din partea Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene şi al Guvernului, pentru semnarea contractelor subsecvente acordurilor-cadru de achiziţie de ambulanţe, dar firmele furnizoare sunt cele care nu au acceptat continuarea procedurilor şi au considerat că este necesară o nouă procedură de achiziţie.

Revizuirea şi corectarea salarizării personalului din serviciile publice de ambulanţă reprezintă o problemă care ţine „exclusiv” de competenţa Ministerului Sănătăţii, au mai explicat reprezentanții DSU.

ADRFR salută derularea programului pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe