Newsflash
Internaționale Știri

Regulamentul pentru un Spaţiu European privind Sănătatea, votat la Strasbourg

de L. Budin - dec. 13 2023
Regulamentul pentru un Spaţiu European privind Sănătatea, votat la Strasbourg

Propunerea de Regulament pentru un Spațiu European privind Sănătatea a fost votată astăzi, 13 decembrie, în plenul Parlamentului de la Strasbourg.

Prin adoptarea de fiecare țară a acestui nou cadru legislativ, cetățenii europeni pot opta să își centralizeze rezultatele analizelor făcute de-a lungul anilor și să acceseze datele privind sănătatea în format electronic, astfel încât, în cazuri urgente, evoluția afecțiunilor de-a lungul anilor să conducă la decizii corecte și rapide din partea personalului medical, informează pe pagina sa de Facebook europarlamentarul Corina Crețu. 

Pandemia ne-a arătat cât este de important să avem date actualizate în domeniul sănătății pentru a reacționa la situații de urgență, dar și pentru tratament, cercetare și inovare. Cu toate acestea, în statele membre există în continuare deficiențe și proceduri complicate care împiedică interoperabilitatea datelor din domeniul sănătății”, adaugă ea. 

Regulamentul nou adoptat prevede utilizarea primară și secundară a datelor privind sănătatea. Spre exemplu, folosirea primară a datelor presupune plasarea acestora într-un spațiu digital care să poată fi accesat într-o manieră simplificată de către cetățeni, pe telefon sau alt dispozitiv electronic, ca un dosar electronic, mai precizează europarlamentarul. 

Se mai prevăd următoarele:

  • Utilizatorii spațiului digital au controlul total asupra datelor, cu posibilitatea de a restrânge total sau parțial accesul altor persoane la conținutul acestora. 
  • Accesul doctorilor la aceste date va îmbunătăți diagnosticele și tratamentele.
  • În cazuri de urgență, medicul poate consulta dosarul electronic al pacientului - spre exemplu când acesta este inconștient, putând afla dacă suferă de alergii la anumite medicamente sau are anumite patologii.

În utilizarea secundară a datelor, principiul de baza este anonimizarea lor. Cercetătorii și factorii de decizie vor avea acces la anumite tipuri de date medicale anonimizate sub pseudonim, ceea ce va permite dezvoltarea de tratamente mai bune și eficiente prin contribuția la cercetarea științifică.

O prevedere importantă a regulamentului este facilitarea accesului transfrontalier la datele privind sănătatea, care în prezent variază de la un stat membru la altul. 

Noile norme vor permite (…) unui turist român să cumpere medicamente eliberate pe bază de rețetă într-o farmacie din Germania. Totodată, medicii vor putea avea acces la informațiile medicale ale unui cetățean român care se tratează în Belgia”, precizează Corina Crețu. 

Pasul următor reprezintă începerea negocierilor cu Consiliul, cât mai curând posibil pentru a ajunge la un acord provizoriu cu privire la Regulament, se mai arată în postare. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe