Newsflash
OPINII

Reglementări privind infecţiile asociate asistenţei medicale

de Drd. Rareș Voroneanu - sept. 2 2022
Reglementări privind infecţiile asociate asistenţei medicale

Prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale reprezintă o prioritate pentru legiuitorul nostru, deoarece siguranţa pacientului este ameninţată de această problemă. În acest sens, a fost adoptată Legea nr. 3/2021.

infection

        Pentru ca scopul să poată fi atins în totalitate a fost creat Comitetul Naţional pentru Prevenirea și Limitarea Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale, instituţie coordonată chiar de Ministerul Sănătăţii. Principalele scopuri pe care trebuie să le menţionăm sunt acelea de a planifica, iniţia, coordona, monitoriza și evalua toate măsurile care sunt necesare pentru prevenirea și controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale, în toate unităţile medicale, fie ele publice ori private.

        Interesant de analizat este art. 4, potrivit căruia „fiecare pacient care primește îngrijiri într-o unitate medicală din România are dreptul, garantat de stat, de a fi protejat faţă de dobândirea unei infecţii asociate asistenţei medicale”. Practic, atât timp cât Statul  garantează că pacienţii sunt protejaţi, aceștia au dreptul de a fi despăgubiţi în situaţia în care suferă prejudicii de pe urma infecţiilor dobândite în spital.

Duble dispoziţii

        Din punctul meu de vedere, legiuitorul a dorit doar să dubleze dispoziţiile legale deja existente. Bineînţeles, garantarea era subînţeleasă și prin prisma dispoziţiilor constituţionale. Dovadă în acest sens este chiar art. 34 denumit Dreptul la ocrotirea sănătăţii: „Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat”.

        Potrivit Legii nr. 3/2021, în situaţia în care un pacient contractează o infecţie în cadrul unei unităţi spitalicești, acesta are dreptul de a primi îngrijiri medicale de specialitate și, în plus, consiliere psihologică, ori de câte ori este necesar.

        De asemenea, potrivit art. 14, „pentru sprijinirea activităţii de îngrijire a infecţiilor și utilizare judicioasă a antibioticelor, în fiecare unitate medicală vor fi elaborate și aplicate protocoale locale de diagnostic, profilaxie și tratament pentru principalele sindroame infecţioase, bazate pe recomandările din ghidurile naţionale de profil și pe particularităţile de rezistenţă microbiană și consum de antibiotice din respectiva unitate medicală”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe