Newsflash
ACTUALITATE Știri

Rafila: Doar 15% din necesarul de centre paliative este acoperit în prezent

de Magdalena Tănăsescu - nov. 28 2023
Rafila: Doar 15% din necesarul de centre paliative este acoperit în prezent

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că nevoile de îngrijiri paliative sunt satisfăcute „doar într-o proporţie de, probabil, 15%” în România, acest tip de îngrijire fiind destinat pacienţilor cu boli cronice.

Prin intermediul unui proiect care vizează dezvoltarea îngrijirilor paliative, opt centre pilot pentru îngrijiri la domiciliu au fost înfiinţate până în prezent la nivel naţional. 

Cele opt centre pilot sunt în Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Spitalul Municipal Vatra Dornei, Spitalul Buna Vestire Galaţi, Spitalul Municipal Turda, Spitalul Pius Brînzeu Timişoara, Spitalul Municipal Băileşti, Spitalul Municipal Curtea de Argeş, Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Personalul medical din aceste centre va deservi pacienţi cu boli cronice progresive. 

„Noi am făcut un pas important, cred eu, împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care este şi ea parte a acestui proiect, în sensul că paturile care fac obiectul grijilor paliative nu mai fac parte din numărul total de paturi aprobat în România şi cred că acesta este un lucru foarte important, pentru că dă multora posibilitatea să dezvolte astfel de proiecte. Avem foarte multe cereri la Ministerul Sănătăţii, la Direcţia de structuri sanitare, inclusiv din partea unor culte religioase, care dezvoltă astfel de centre în toată ţara. Noi îi încurajăm să o facă”, a spus Rafila la conferinţa prilejuită de finalizarea proiectului, fiind citat de Agerpres

Ministrul a menţionat că în cadrul proiectului au fost instruite aproximativ 800 de persoane şi şi-a exprimat convingerea că vor trebui organizate şi pe viitor astfel de sesiuni de pregătire. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe