Newsflash
ACTUALITATE Știri

Rafila: Specialiștii IOB au salvat zeci de mii sau sute de mii de vieți

de Magdalena Tănăsescu - mai 23 2024
Rafila: Specialiștii IOB au salvat zeci de mii sau sute de mii de vieți

De-a lungul celor 75 de ani de existență a Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB), specialiștii au salvat probabil zeci sau sute de mii de vieți, a declarat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Acesta a participat la deschiderea oficială a Conferinței Naționale „Zilele Medicale și Științifice ale IOB”, care se desfășoară în perioada 23-25 mai. Având ca temă „Expertiză în oncologie”, manifestarea din acest an marchează două evenimente importante: aniversarea a 75 de ani de existență a institutului și debutul Săptămânii Europene de Luptă Împotriva Cancerului (25-31 mai 2024).

 

 

„Cred că acesta e un moment important. Sigur, totdeauna astfel de aniversări ne aduc în atenție două lucruri: o problematică cum este cea oncologică, care este extrem de importantă și, dacă vreți, ne generează foarte multă - pe de o parte - dezbatere în spațiul public, iar pe de altă parte și nevoia găsirii unor soluții, inclusiv de finanțare a activităților care să permită un mai bun acces la diagnostic și tratament pentru pacienții oncologici. În al doilea rând, aduc în atenție existența unei instituții importante: Institutul Oncologic din București. 75 de ani nu sunt puțini pentru o instituție specializată în tratamentul pacienților oncologici, care de-a lungul timpului nu numai că a oferit asistență medicală, dar a și dat medicinii românești foarte, foarte mulți specialiști, profesori cunoscuți, care și-au dedicat viața pacienților lor și care au salvat probabil zeci de mii sau sute de mii de vieți, dar nimeni nu a făcut o astfel de statistică, însă cred că acest lucru este extrem de important și trebuie să-l apreciem ca atare”, a afirmat prof. dr. Alexandru Rafila. 

La rândul său, dr. Călin Popovici, cercetător științific gradul III și manager al IOB, a precizat că evenimentul științific are menirea de a-i face pe specialiștii care lucrează în cadrul institutului „mai buni în alinarea suferințelor pacienților care li se adresează”. 

 

 

„Este o onoare și un privilegiu totodată să vă întâmpin la evenimentul de celebrare a 75 de ani de existență a Institutului Oncologic București prof. dr. Alexandru Trestioreanu, unul dintre cele mai prestigioase așezăminte de îngrijire a pacienților cu cancer, dar și de formare a noilor generații de medici de cercetare medicală. Celebrăm munca noastră de prevenție, diagnostic și tratament al persoanelor cu cancer așa cum știm mai bine, printr-un amplu eveniment științific menit să ne facă mai buni în alinarea suferințelor pacienților care ni se adresează”, a spus managerul IOB.

În discursul său, acesta a pus accentul pe importanța prevenției în lupta împotriva cancerului. 

„Sperăm că prin acțiunile noastre să transmitem un mesaj de încredere și să promovăm cât mai mult prevenția împotriva acestei boli încă dificil de tratat. Profit de această ocazie pentru a sublinia permanenta susținere a Ministerului Sănătății în desfășurarea investițiilor și programelor din institut, menite să contribuie la creșterea calității serviciilor medicale acordate pacienților oncologici...Nu în ultimul rând, doresc să aduc mulțumiri colegilor mei, întregului personal care își desfășoară activitatea în institut. Aceasta este celebrarea activității dumneavoastră!”, a subliniat managerul IOB.

 

Conferința Națională zilele Medicale și Științifice ale IOB se desfășoară în format fizic, în sălile Amfiteatru și Bibliotecă din cadrul institutului.

Organizator al evenimentului este Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București, co-organizator fiind MedicHub Media. Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și Societatea Națională de Oncologie Medicală din România sunt partenerii științifici.

La eveniment sunt așteptați peste 600 de participanți, care vor împărtăși cunoștințele lor în domeniu. În același timp, va avea loc un schimb de idei într-un cadru interactiv.

Prin participarea la conferință, medicii și asistenții medicali vor beneficia de informații științifice noi din domeniu, care vor fi completate de tehnologii terapeutice moderne și de dialogul cu lectorii prezenți.

Temele sesiunilor științifice 

  • Tumori pulmonare
  • Tumori cutanate
  • Tumori urogenitale
  • Farmacie
  • Tumori mamare
  • Tumori digestive
  • Pediatrie
  • Sesiunea asistenți medicali
  • Tumori gineco-oncologice
  • Sarcom
  • Îngrijiri paliative
  • Tumori cu diferite localizări – Varia

Președinți ai Comitetului Științific sunt prof. univ. dr. Alexandru Blidaru, prof. asoc. abil. dr. Dana-Lucia Stănculeanu, cs III dr. Călin Popovici – manager IOB, dr. Daniela Zob – director medical. 

Președinți ai Comitetului de Organizare sunt cs III dr. Călin Popovici – manager IOB și dr. Daniela Zob – director medical. 

Evenimentul este creditat EMC pentru medici și asistenți medicali. 

Mai multe informații despre eveniment AICI.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe