În ultimii ani, au existat mii de procese intentate împotriva Purdue Pharma și acționarilor săi, în legătură cu OxyContin, generând o adevărată criză a opioidelor în SUA
Compania Purdue Pharma și acționarii săi, familia Sackler, au ajuns la un acord care să tranșeze miile de procese intentate în SUA cu privire la rolul companiei în criza opioidelor. Acordul prevede că Purdue Pharma va fi dizolvată, autorii plângerilor vor fi despăgubiți din profiturile firmei, recanalizate către ei, familia Sackler va plăti suma de 3 miliarde de dolari pe următorii șapte ani, dar nu va fi forțată să admită că au acționat greșit cu bună știință. (NY Times)
Purdue a plasat OxyContin în piață în 1995. OxyContin, clorhidrat de oxicodonă, se utilizează pentru ameliorarea durerilor moderate şi severe. Peste 35 de miliarde de dolari au fost realizate din vânzarea acestui opioid, peste 4 miliarde de dolari mergând către acționarii firmei, începând cu 2007. Se poate, de asemenea, observa că peste 100.000 de americani au murit din cauza adicției la opioide în intervalul 2006-2012 (cf. surselor). Există și o pledoarie „vinovat” din 2007, soldată cu amendă federală, a trei dintre executivii companiei Purdue, pentru inducerea în eroare a publicului cu privire la adicția la OxyContin, în perioada 1995-2001, conform Wall Street Journal.
În 2017, dintre cele 70.200 de persoane care au decedat din cauză de supradoză, 68% fie au avut o rețetă, fie au consumat opiodiul ilegal.
Se știe că familia Sackler a donat în mod constant bani către importante instituții culturale din lume, precum Smithsonian Institution, New York City's Metropolitan Museum of Art sau London's Tate. Ca rezultat al insistenței grupărilor de activiști, Muzeul Luvru a fost primul care a îndepărtat numele de „Sackler” dintre donatorii săi, iar Metropolitan Museum of Art și Guggenheim au anunțat ultimii, în martie, că nu vor mai accepta contribuții de la familia Sackler.
Familia Sackler, cu o avere estimată la 13 miliarde de dolari, conform Forbes, a declarat: „Avem o compasiune profundă pentru cei afectați de această adicție”.
Forbes, Wall Street Journal, NY Times. Foto: Pixabay.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe