La nivel european, România se situează pe primele locuri în ceea ce privește numărul de cazuri de psoriazis, boala fiind subdiagnosticată și subtratată în ţara noastră.
Reprezentanţii Societăţii Române de Dermatologie (SRD) au subliniat importanţa creșterii gradului de conștientizare și informare asupra psoriazisului. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului. Aceasta este marcată, anual, în 29 octombrie. În acest context, SRD a lansat campania „Sunt un om la fel ca tine”, care militează pentru reducerea stigmatizării și prejudecăţilor faţă de persoanele care suferă de această boală.
Pe de altă parte, reprezentanţii SRD au atras atenţia că, în România, psoriazisul este o afecţiune subtratată și subdiagnosticată, reprezentând o reală problemă de sănătate publică. „Reticenţa pe care o manifestă cei afectaţi de psoriazis faţă de medic este una dintre cauzele principale care au dus la această situaţie. Această reticenţă este influenţată de un nivel ridicat pe care societatea românească îl înregistrează din punctul de vedere al stigmatizării și al prejudecăţilor faţă de acești pacienţi”, a subliniat prof. dr. Călin Giurcăneanu, președintele SRD.
Psoriazisul este a cincea cea mai importantă boală cronică necontagioasă, alături de diabet, cancer, bolile cardiovasculare și unele boli respiratorii, potrivit OMS.
Potrivit statisticilor, România se află printre primele locuri în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri de psoriazis, 400.000 de persoane fiind afectate de această boală (4,9% din populaţie). Dintre ele, 20-30% dezvoltă și artrită psoriazică. În timp, aceasta duce la leziuni articulare severe și deformante, care deseori provoacă handicap. La nivel mondial, 125.000.000 de persoane au psoriazis. Dintre acestea, 30% au artrită psoriazică, 46% pot dezvolta diabet, iar 58% probleme cardiace.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe