Newsflash
Știri

Prototip de izoletă 100% românesc, dezvoltat de cercetătorii militari

de Florentina Ionescu - mar. 20 2020
Prototip de izoletă 100% românesc, dezvoltat de cercetătorii militari

Omologarea unei izolete de concepție românească, proiectată de cercetătorii militari, a fost realizată recent în țara noastră, potrivit unui comunicat al MApN.

Cercetătorii științifici din Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) au realizat, într-un timp record, un sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici, numit BIOEVAC (tip izoletă).

izoleta mapn1

Echipamentul acesta asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv cu SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. 

Produsul din imagini edezvoltat de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate, se arată în comunicatul MApN.

Prototipul a fost finalizat în 16 martie și este realizat în colaborare cu STIMPEX SA, operator specializat în producția de echipamente de protecție CBRN (împotriva substanțelor chimice, biologice, radioactive și nucleare). STIMPEX SA a pus la dispoziția echipei de cercetare materiale, materii prime și manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.

izoleta mapn2

Produsul a fost testat și omologat, în perioada 18-19 martie, de specialiști din cadrul Departamentului pentru armamente și cercetători științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie și ACTTM. Au fost create astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100% românească în țară.


Notă autor:

Sursa foto: www.facebook.com/mapn.ro/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe