Newsflash
Știri

Programul de prevenţie şi depistare precoce a cancerului de col uterin, în judeţul Covasna

de Dorina Novac - nov. 11 2022
Programul de prevenţie şi depistare precoce a cancerului de col uterin, în judeţul Covasna

SCJU Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade”, invită femeile din localităţile Malnaş şi Bodoc la testare gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV.

Testarea este realizată în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, scrie Agerpres.

caravana mobila

„Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă sâmbătă, 12 noiembrie 2022, în judeţul Covasna, în localităţile Malnaş şi Bodoc. Invităm femeile din grupul ţintă 24-64 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolau şi HPV, program dedicat promovării prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin. Programul caravanei în data de 12 noiembrie 2022 este următorul: Malnaş - 12.11.2022 - începând cu ora 10.00 (Curtea Primăriei Malnaş); Bodoc - 12.11.2022 - începând cu ora 14:00 (Curtea Primăriei Bodoc). Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate. Înscrierile pentru testare se pot face la medicii de familie”, a anunţat, joi, managerul de proiect dr. Cosmina Cristina Uzun.

Potrivit managerului de proiect, screeningul cancerului de col uterin este o metodă de prevenire a cancerului prin depistarea şi tratarea anomaliilor în stadiu incipient care, netratate, pot evolua către cancer de col uterin.

„Infecţia cu HPV este foarte frecventă la majoritatea persoanelor active sexual şi nu prezintă simptome. Prezenţa virusului HPV nu înseamnă că femeia va dezvolta cancer. Dacă este depistată o tulpină de HPV cu risc crescut, medicul va recomanda tratamente pentru a reduce riscul de cancer. Numai dacă aceste leziuni nu sunt tratate la timp şi corect pot duce la cancer (...). Screeningul făcut cu regularitate poate detecta din timp modificările celulare. Detectarea precoce a modificărilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin, precum şi tratamentul la timp şi corect duc, de obicei, la vindecarea completă”, a subliniat dr. Cosmina Cristina Uzun.

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minimum 50% aparţin grupurilor vulnerabile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe