Newsflash
Știri

Profilul pacientului COVID la ATI s-a schimbat

de L. Budin - aug. 25 2022
Profilul pacientului COVID la ATI s-a schimbat

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, spune că, la pacienții COVID adminiși la ATI, decompensarea pulmonară a fost înlocuită de cea cardiacă.

Potrivit dr. Florin Roșu, citat de Agerpres, de la începutul lunii iulie şi până în prezent au fost trataţi în regim de terapie intensivă 39 de pacienţi, iar în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă sunt internaţi acum 8 pacienţi.

pacient-ati

Valul şase de COVID ne demonstrează o agresivitate mai mică a manifestării acestei patologii infecto-contagioase, lucru care se vede cel mai bine în secţiile de Terapie Intensivă. Chiar vedem o schimbare importantă a profilului pacientului COVID admis în aceste secţii. Cei mai mulţi dintre ei sunt pacienţi cu vârste peste 75 de ani, sunt pacienţi cu necesar de oxigen de 10 până la 15 litri şi care cu suportul de oxigen ajung la saturaţii de peste 94%. Afectarea pulmonară este necuantificată, minimă spre medie, cu leziuni pulmonare minore sau chiar fără acestea. Astfel de pacienţi au nevoie de monitorizare şi îngrijire în regim de terapie intensivă din cauza comorbidităţilor de care suferă şi care sunt decompensate de patologia COVID”, a spus dr. Florin Roşu.

Pacienţii diagnosticați cu COVID-19 care ajung în ATI au afectată activitatea cardiovasculară.

Dacă în valul precedent motivul principal de admisie în terapie intensivă era decompensarea pulmonară, în acest val ne confruntăm cu decompensarea cardiacă. Dat fiind faptul că marea majoritate a pacienţilor sunt în vârstă, aceştia prezintă comorbidităţi precum hipertensiune, fibrilaţii atriale, infarcte vechi, diabet, obezitate şi disfuncţii renale”, a explicat managerul spitalului ieșean. 

În urban există un medic la 171 de locuitori, iar în rural, unul la 1.594 de locuitori

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe