Modificări legislative recente au deschis calea către extinderea vaccinării și, implicit, creșterea acoperirii vaccinale. Cu toate acestea, acoperirea vaccinală continuă să fie suboptimală.
România are nevoie de o strategie coerentă, susținută și depolitizată pentru a crește rata de vaccinare și a proteja sănătatea publică, au atras atenția specialiștii la o conferință organizată de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) în contextul Săptămânii Europene a Imunizării.
„În ceea ce privește vaccinarea, tendințele sunt neplăcute. [ratele de vaccinare] sunt în scădere și probabil vor continua să scadă. De multă vreme curentul anti-vax continuă cu aceeași intensitate. Noi facem tot ce putem (...), încercăm să stimulăm tot ceea ce înseamnă program de vaccinare, să demontăm minciunile și fake-news-urile promovate de aceștia, să încurajăm părinții să-și vaccineze copiii, pentru că e cea mai bună metodă de a preveni bolile severe”, a declarat prof. dr. Simin-Aysel Florescu.
La rândul său, dr. Raluca Ghionaru, președinta AREPMF, a subliniat că vaccinarea reprezintă una dintre cele mai importante evoluții ale științei medicale, și una dintre cele mai importante acțiuni care poate să ducă la creșterea calității vieții și a calității sănătății populației: „Vaccinarea salvează vieți. Vaccinurile sunt deja de atâta vreme printre noi încât nu are sens să ne mai facem griji privind ceea ce ni se poate întâmpla [dacă ne vaccinăm]. (...) Atâta vreme cât există o legătură dovedită între o boală infecțioasă și apariția unui cancer, și există și o metodă de a preveni acea boală infecțioasă, nu văd de ce n-am face acest lucru”.
Deși în România numeroase vaccinuri sunt gratuite sau compensate, acoperirea vaccinală a ajuns în prezent, la 50-60%, a atras atenția și dr. Valeria Herdea, care a adăugat că România se confruntă astăzi, cu un paradox: „Am ajuns într-un paradox în care este o mare asumare să fii de partea prevenției. Poți fi arătat cu degetul, poți fi pus la zid dacă îți exprimi convingerea că prevenția poate salva vieți. Deși vaccinarea este gratuită, în România (...) am ajuns la 50-60% acoperire vaccinare”.
Pe de altă parte, dr. Aurora Stănescu, coordonatoarea programului național de vaccinare, a anunțat că anumite reglementări legislative noi vor deschide calea către extinderea vaccinării: „Odată cu aprobarea acelor acte normative, respectiv compensarea vaccinării pentru anumite grupuri populaționale la risc – adulți, vârstnici, gravide – vom continua (...) și vom încerca să implicăm mai mult autoritățile locale pentru a implementa această strategie de vaccinare care include și dezvoltarea acelor centre comunitare integrate, prin care serviciile medicale primare, inclusiv vaccinarea, trebuie aduse mai aproape de comunitate”.
În cadrul evenimentului a fost lansat și un instrument de lucru adresat medicilor prescriptori și vaccinatori: „Repere practice în prescrierea VACCINURILOR COMPENSATE’’ - broșură informativă privind compensarea vaccinurilor, conform strategiei naționale de vaccinare”. Materialul sintetizează reglementările legale în vigoare și se regăsește în format ebook pe pagina oficială a Asociației, putând fi utilizat de profesioniștii din sănătate în activitatea de prevenție prin vaccinare.
„Astăzi am lansat și un e-book, care cuprinde 12 pagini din cele 500 de legislație privind compensarea vaccinurilor. Sunt sintetizate grupele la care se poate compensa vaccinul, cum se prescrie rețeta, [documentul cuprinde și] un mic program de vaccinare: câte doze cuprinde [un vaccin], cum se aplică această vaccinare pentru fiecare pacient în parte. Legislație pe care ne bazăm este cuprinsă tot acolo. Este vorba de vaccinurile cuprinse în strategia națională de vaccinare”, a explicat președinta AREPMF. Formatul fizic al broșurii a fost lansat la congresul ARPMF din luna martie.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe