Newsflash
ACTUALITATE Cultură LIFESTYLE

Primul traseu tematic din România interpretat prin benzi desenate

de Florentina Ionescu - mai 12 2025
Primul traseu tematic din România interpretat prin benzi desenate

„Poteca de poveste de la Cetatea Colț”, primul traseu tematic din România interpretat prin benzi desenate, începe să prindă contur în Geoparcul Țara Hațegului.

Asociația Centrul de Resurse pentru Acțiune Locală (CRAL) lansează proiectul „Poteca de poveste de la Cetatea Colț”. Proiectul propune o abordare inovatoare de interpretare a patrimoniului geologic, natural și cultural, prin crearea unui traseu tematic în aer liber utilizând benzile desenate, se arată într-un comunicat de presă. 

Traseul, cu o lungime de 1 kilometru, va fi amenajat în comuna Râu de Mori, pe drumul care leagă satul Suseni de Cetatea Medievală Colț - monument istoric emblematic al Țării Hațegului, considerat inspirație pentru romanul 'Castelul din Carpați' al lui Jules Verne. Proiectul urmărește promovarea biodiversității, geodiversității și a moștenirii istorice locale printr-un limbaj accesibil și captivant pentru publicul tânăr.

Poveste spusă cu ajutorul benzilor desenate

Elementul de originalitate al potecii este reprezentat de panourile ilustrate de graficianul Șerban Andreescu, care vor transpune vizitatorii într-o poveste spusă cu ajutorul benzilor desenate. Traseul va fi completat de puncte de popas, indicatoare tematice, figurine din lemn interactive și un sistem digital de monitorizare a vizitatorilor.

Proiectul are o importantă componentă educațională și de incluziune, implicând activ elevi și profesori din trei școli partenere din Rețeaua EduGeoparc: Râu de Mori, Sarmizegetusa și Răchitova. Aceștia vor participa la ateliere de storytelling, prim-ajutor în natură, facilitare grafică, dar și la activități practice de amenajare și întreținere a traseului.

Proiectul este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin Programului Spații Verzi - Componenta Arii Naturale Protejate, în urma câștigării unui concurs național de proiecte. 

Alături de Asociația CRAL, vor contribui la realizarea proiectului, în calitate de parteneri, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului - Universitatea din București, Primăria comunei Râu de Mori, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Școala Gimnazială Râu de Mori, Școala Gimnazială Sarmizegetusa, Școala Gimnazială Răchitova și portalul de turism gohunedoara.com. Perioada de derulare a proiectului este mai - septembrie 2025.


Notă autor:

Sursa foto: https://www.facebook.com/geodinohateg

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe