Newsflash
ACTUALITATE Știri

243 de transplanturi de la donatori în moarte cerebrală, efectuate în România

de Magdalena Tănăsescu - nov. 17 2023
243 de transplanturi de la donatori în moarte cerebrală, efectuate în România

Până în acest moment, Agenția Națională de Transplant (ANT) a coordonat efectuarea a 243 de transplanturi de la donatori în moarte cerebrală, în 2023 fiind vorba de 78 de donatori în moarte cerebrală.

Potrivit unei postări pe Facebook, este vorba de vieţi salvate „datorită gestului nobil al unor familii cu suflet mare şi profesionalismului echipelor medicale implicate în activitatea de transplant”.

„Pentru ca astăzi să vorbim de alte vieţi salvate prin transplant a fost nevoie de acceptul unor familii îndurerate, care au luat decizia grea de a fi de acord cu donarea organelor şi ţesuturilor. În spatele fiecărui acord, care va duce la vieţi salvate prin transplant, se află şi efortul personalului medical implicat în activitatea de declarare şi donare, în general personalul secţiei ATI şi coordonatorul de transplant”, se menționează în postare.

De la sfârşitul lunii octombrie şi până în prezent, la Bucureşti şi Iaşi, cinci familii au găsit puterea de a oferi altor persoane bucuria vieţii. 

„Cel mai recent caz s-a petrecut miercuri, 15 noiembrie, la Iaşi. Familia îndurerată a unui pacient în vârstă de 41 de ani, ajuns în moarte cerebrală la secţia ATI de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, în urma unui anevrism intracerebral rupt, a găsit puterea de a oferi altor familii şansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe şi ţesuturi. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” - pentru ficat şi cornee, Spitalul Clinic „Dr. C I Parhon”, Iași - pentru rinichi şi de la Spitalul Clinic Colentina pentru ţesuturile osteotendinoase”, precizează responsabilii ANT. 

De asemenea, pe 8 noiembrie a.c. s-a realizat o nouă intervenţie de prelevare de organe şi ţesuturi, de la un donator în vârstă de 72 de ani, de la care au fost prelevate ficatul şi corneea. Intervenţiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat, şi Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București pentru cornee.

„Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor oamenilor care înţeleg că donarea de organe şi ţesuturi este un gest suprem, precum şi echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă”, se mai spune în postare. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe