Newsflash
ACTUALITATE Știri

Poliartrita reumatoidă afectează peste 200.000 de persoane din România

de Magdalena Tănăsescu - oct. 13 2023
Poliartrita reumatoidă afectează peste 200.000 de persoane din România

Bolile reumatice reprezintă una dintre cauzele principale de morbiditate în rândul populației active, nu mai puțin de 200.000 de persoane din România suferind de poliartrită reumatoidă.

Potrivit unei postări făcute pe Facebook de specialiștii Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”, bolile reumatice generează costuri importante socio-economice și contribuie la dizabilitate, afectare emoțională și scăderea calității vieții. 

 

„Cele mai frecvente forme ale artritei sunt poliartrita reumatoidă, boală inflamatorie care afectează peste 200.000 persoane din România și osteoartrita (boală degenerativă). Practic, 3% dintre români suferă de o boală inflamatorie articulară, caracterizată în primul rând de durere, simptom cu impact negativ somatic și emoțional”, se menționează în postare.

 

Conform statisticilor, 1 din 5 europeni primește în prezent tratament pentru o boală reumatismală.

 

Cauzele apariției artritei depind de forma în care se manifestă afecțiunea. Tipurile de artrită variază de la formele cauzate de ruperea și uzarea cartilajului până la cele provocate de inflamația rezultată în urma unui sistem imunitar hiperactiv – artrita reumatoidă. 

 

„Artrita infecțioasă (septică) este cauzată de un virus, o bacterie sau o ciupercă microscopică, ce pătrunde și afectează, de obicei, o articulație mare din organism (genunchi, șold), artrita reactivă este o infecție prezentă în alt organ al corpului (intestine, organe genitale, tract urinar) și declanșează un răspuns inflamator în articulații. Printre factorii care contribuie la dezvoltarea artritei se numără și deficiențele sau disfuncțiile sistemului imunitar (artrita psoriazică)”, se mai spune în postare.

 

Cele mai comune cauze care predispun la apariția artritei sunt fumatul, intoxicația cu pesticide sau cea medicamentoasă și stresul. Anumite alimente (roșiile, vinetele și ardeii) pot declanșa apariția artritei, mai ales în cazul persoanelor care au predispoziție spre această boală. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe