Newsflash
Știri

Petiție: România cere renegocierea contractului pentru serurile anti-COVID

de L. Budin - iun. 6 2022
Petiție: România cere renegocierea contractului pentru serurile anti-COVID

Zece țări est-europene, printre care și România, au trimis o petiție Comisiei Europene, solicitând renegocierea contractelor pentru vaccinurile anti-COVID.

Documentul menționează un excedent de doze și necesitatea protejării finanțelor de stat ale națiunilor semnatare, arată publicația Politico.

vaccin-covid3

Contractele ar trebui să fie reziliate, „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se arată într-una dintre solicitările menționate în document. În alte situații, se solicită posibilitatea reducerii numărului de doze care pot fi comandate, pentru a reflecta mai bine cererea.

Documentul a fost trimis în cursul noții de vineri, 3 iunie, și este adresată comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Inițiativa petiției aparține Poloniei, scrisoarea fiind semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

Anterior, mai multe țări din Europa de Est și-au exprimat îngrijorarea că actualele cotracte pentru vaccinurile anti-COVID, semnate în perioada vârfului pandemic, când Uniunea Europeană se afla sub o presiune publică imensă pentru a procura serurile necesare, le-au obligat să cumpere prea multe doze, care nu le mai sunt necesare.

Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccin, aproape de zece ori mai mult ca populația europeană. Din februarie anul curent, au fost distribuite 1,3 miliarde de doze.

În ciuda faptului că pandemia scade în intensitate și că niveluri satisfăcătoare de vaccinare au fost atinse în toată Uniunea Europeană, contractele cu producătorii de vaccinuri furnizează o cantitate de vaccinuri care depășește în mod semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de a le absorbi”, se arată în scrisoare.

Țările semnatare argumentează că vaccinurile riscă să expire, fără a fi utilizate, date fiind problemele pe care donațiile de seruri le-au întâmpinat până acum, ceea ce înseamnă „o irosire a resurselor publice, care nu poate fi explicată publicului în mod rezonabil”.

Documentul mai enumeră și problema vaccinurilor care sunt livrate aproape de data lor de expirare – lucru menționat prima dată de țările baltice.  

Alte solictări includ cererea de vaccinuri care să protejeze împotriva variantelor recente ale SARS-CoV-2 și posibilitatea donării de vaccinuri către restul lumii într-un mod mai coordonat.

Guvernul a aprobat înfiinţarea ANDIS

ECDC: țările europene ar trebui să-și verifice rezervele de vaccin antivariolic

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe