Newsflash
ACTUALITATE Știri

Peste 80 de puncții pentru biopsie prostatică la SCJU Arad, în 2023

de Florentina Ionescu - iul. 12 2023
Peste 80 de puncții pentru biopsie prostatică la SCJU Arad, în 2023

Medicii urologi din cadrul Secției Clinice Urologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad au efectuat peste 80 de puncții pentru biopsie prostatică anul acesta, în scopul identificării neoplasmului de prostată.

Din păcate, peste 90% dintre rezultatele biopsiilor efectuate la SCJU Arad au ieșit pozitive. 

La nivelul Secției Clinice Urologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad se efectuează puncții ghidate mpMRI, pentru biopsie prostatică, cu ajutorul investigațiilor imagistice, prin rezonanță magnetică (RMN), denumite fusion biopsy, se arată pe o rețea socială

„Tehnica presupune fuzionarea imaginilor multiparametrice obținute prin rezonanță magnetică (RMN) cu evidențierea zonelor suspecte, cu imaginea ecografică obținută, în timp real, cu ajutorul ecografului, de ultimă generație, cu caracteristici specifice specialității urologie. Suprapunerea imaginilor se realizează prin intermediul unui software special realizându-se așa numita „sinteză”. Fuziunea realizată cu ajutorul ecografului oferă o hartă tridimensională a prostatei și a leziunilor prostatice suspecte. Astfel, se poate ghida acul de biopsie direct în zonele suspecte de cancer. Mai mult decât atât, utilizarea puncției ghidate mpMRI se asociază cu o detectare crescută a cancerului de prostată, comparativ cu biopsiile sistematice”, a explicat dr. Horia Mureșan, medic șef Secție Clinică Urologie de la SCJU Arad. 

„Fusion biopsy” se recomandă tuturor pacienților cu indicație de puncție pentru biopsie prostatică, pacienților diagnosticați cu cancer de prostată care se află în stadiul de urmărire activă și pacienților care necesită o nouă puncție datorită suspiciunii de cancer prostatic în ciuda unei puncții prostatice standard negative, precizează reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad pe pagina de Facebook a instituției. 

Indicația pentru puncție fusion biopsy se realizează de medicul urolog, în urma unei examinări minuțioase. Pentru efectuarea consultului de specialitate, pacientul are nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie și de cardul de sănătate. 

Mai multe despre beneficiile „Fusion biopsy” aflați aici: 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe