Conform datelor statistice puse la dispoziție de Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara, alergia la ambrozie afectează peste 2,5 milioane de români.
Concret, aproximativ 1 din 5 persoane s-a sensibilizat la acest polen, iar pentru cei predispuși să dezvolte alergii, formele pot fi severe.
Polenul de ambrozie provoacă diverse forme de rinită sau conjunctivită, principalele simptome fiind nasul înfundat sau rinoreea, strănuturile în salve, pruritul și eritemul conjunctival.
De asemenea, polenul poate declanșa crize moderat-severe de astm, precum și erupții cutanate.
Vă prezentăm, în continure, un set de recomandări oferite de dr. Bianca Matiș - medic alergolog:
„În timpul sezonului de ambrozie, ar trebui să urmăriți un calendar polinic; să evitați să ieșiți în aer liber în orele de vârf ale zilelor călduroase; să păstrați ferestrele închise; să schimbați des hainele și să vă spălați pe față și mâini după ce ați fost afară. În plus, recomand să nu uscați rufele afară!”, precizează dr. Bianca Matiș într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului.
Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament. Dacă simptomele sunt mai ușoare, poate fi suficient un antihistaminic oral.
În timpul sezonului de ambrozie, o singură plantă poate elibera un miliard de grăuncioare de polen în aer, care pot fi purtate de vânt până la 3 km pe uscat.
„Controlul ambroziei este esențial pentru reducerea incidenței alergiilor. Măsurile de prevenire includ identificarea și distrugerea plantelor de ambrozie înainte ca acestea să elibereze polen. Autoritățile locale trebuie să implementeze programe de eradicare a ambroziei”, se mai spune în postarea citată.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe