Newsflash
Știri

Peste 1.000 de persoane testate pentru cancerul colorectal în București-Ilfov

de Dorina Novac - mai 6 2022
Peste 1.000 de persoane testate pentru cancerul colorectal în București-Ilfov

Până în prezent, un număr de 1.078 persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 ani au efectuat teste de screening gratuite pentru prevenția cancerului colorectal la medicul de familie.

Testele au fost efectuate în cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II Bucuresti-Ilfov”, derulat de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din Romania.

cancer colorectal

De la demararea procesului de screening pentru cancerul colorectal, respectiv din luma februarie a.c. şi până în prezent, în cadrul proiectului au fost distribuite primele 1.054 teste FIT din cele 50.001, prevăzute ca obiectiv al proiectului.

„La acest moment avem rezultate la un număr de 677 de probe, restul fiind încă în posesia beneficiarilor proiectului, respectiv la pacienți. Dintre acestea, un număr de 46 teste FIT (6,79%) sunt pozitive”, se arată într-un comunicat de presă.

Totodată, în urma anamnezei efectuate în timpul consultației la medicul de familie, a rezultat că un număr de 24 de pacienți (2,23%) au prezentat risc crescut de a dezvolta cancer colorectal.

„Atunci când am plecat la drum cu elaborarea si implementarea acestui proiect, ne-am gândit la persoanele vulnerabile care locuiesc în zonele rurale și au acces limitat atât la informare, cât, mai ales, la servicii de asistență medicală de specialitate, fapt pentru care obiectivele noastre vizează combaterea oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 ani. Dintre acestea un minim de 53% aparțin grupurilor vulnerabile (...)”, a precizat cpnf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu, directorul general al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, și directorul ştiinţific al Proiectului ROCCAS II – Bucureşti –Ilfov.

Pentru confirmarea diagnosticului și stabilirea conduitei terapeutice, aceștia au fost direcționați pentru efectuarea unei colonoscopii, la fel ca și pacienții cu teste FIT pozitive, către Centrul regional de screening București-Ilfov înființat prin proiect în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Dintre pacienții testați, un procent de 15,58% aparțin grupurilor vulnerabile.

„Numărul de cazuri descoperite în acest moment raportat la numărul de teste returnate este mare și de aceea recomand tuturor persoanelor cu vârsta între 50 și 74 de ani să vorbească cu medicul de familie și să solicite să fie testat. Orice caz descoperit la timp înseamnă o viață salvată. Salut eforturile colegilor mei, medici de familie, care au testat un număr mare de persoane într-o perioadă scurtă de timp”, a declarat dr. Daciana Toma, coordonator medical în cadrul proiectului ROCCAS II – Bucureşti –Ilfov.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe