Newsflash
Știri

UMFCV: Screening, diagnostic și tratament gratuit în cancerul colorectal

de Dorina Novac - dec. 9 2022
UMFCV: Screening, diagnostic și tratament gratuit în cancerul colorectal

Programul de screening „Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal” a ajuns și în județul Mehedinți.

Peste 50.000 de persoane cu vârste între 50 și 74 de ani din Oltenia vor avea acces gratuit la servicii medicale de înaltă calitate de prevenție, screening, diagnostic și tratament precoce al leziunilor premaligne colorectale.

UMFCV

Programul a fost lansat vineri, 9 decembrie, la Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin, sala „Virgil Ogășanu”.

Citește și: 500 de studenți și medici tineri se întâlnesc la UMF Craiova

„La eveniment au participat atât coordonatorii echipei de implementare: prof. univ. dr. Dan-Ionuț Gheonea, director științific al proiectului din partea Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, Dan Neagoe-Băcanu, coordonator proiect din partea Asociației «Mereu pentru Europa», conf. univ. dr. Mircea Mănuc, Institutul Clinic Fundeni (online), Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județean Mehedinți, Marius Screciu, primarul Municipiului Drobeta-Turnu Severin, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Mehedinți, reprezentanți ai asociațiilor de pensionari din județ, precum și numeroși medici de familie interesați de implicarea în proiect”, se arată într-un comunicat.

Acțiunea este implementată de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova (UMFCV) în parteneriat cu Asociația „Mereu pentru Europa” și va fi derulată în cadrul proiectului „Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal” - ROCCAS, în perioada noiembrie 2020 – decembrie 2023.

Grupul-țintă al programului de screening „Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal” îl reprezintă persoanele cu vârste între 50 și 74 de ani din județele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți și Vâlcea, peste 60% dintre acestea fiind selectate din medii sociale dezavantajate.

Din cele peste 50.000 de persoane incluse în program, aproximativ 2.100 vor beneficia de servicii medicale de endoscopie digestivă inferioară.

„ROCCAS este un proiect amplu, cu multiple implicații atât pentru grupul țintă, cât și pentru întreaga populație din Regiunea Oltenia. Beneficiile pe termen lung ale proiectului sunt scăderea costurilor serviciilor medicale prin aplicarea tratamentului în fază incipientă, creșterea duratei de viață a grupului țintă, aderarea la un comportament corect în domeniul prevenției, atât din partea pacienților cât și din partea medicilor de familie”, se mai arată în comunicat.

Proiectul „Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 și beneficiază de un buget de cinci milioane de euro.

Cancerul colorectal ocupă locul III în lume ca incidență și 11% din toate tipurile de cancer. Peste un million de persoane sunt diagnosticate anual cu această afecțiune.

În România, cancerul colorectal este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer, având o mortalitate peste media mondială.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe