Newsflash
Cultură

Performanțe românești în străinătate

de Anca FLOREA - mai 31 2016
Performanțe românești în străinătate
     În această primăvară, formația clujeană Flauto dolce a fost invitată în Elveția, pentru a concerta cu ocazia preluării președinției române a IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance). În sala Forumului „Yehudi Menuhin“ din Berna, numeroși oficiali, diplomați și  membri ai comunității române din Elveția au ascultat programul derulat sub genericul „Multiculturalitatea în muzica veche din România (sec. XVII – XVIII)“. Acesta a fost ales de interpreți tocmai pentru că sunt alăturate cântece vechi românești, alături de cântece germane, maghiare, armene și hasidice, culese din zona Maramureșului. Frumusețea și diversitatea acelor miniaturi abordate cu măiestrie de muzicienii noștri au stârnit entuziasmul publicului, care a apreciat originalitatea acestui mozaic și performanța interpretativă, plină de farmec, umor și rafinament.
     Evenimentul a fost organizat de Ambasada României din țara cantoanelor, însă turneele anterioare ale ansamblului s-au desfășurat sub egida ICR, care în ultima vreme promovează, în sfârșit, (și alți) muzicieni de reală valoare, cu reprezentativitate în plan calitativ, care demonstrează cu fiecare prezență pe podium că arta noastră se ridică la nivel internațional. Este și cazul Orchestrei române de tineret, afiliată Centrului cultural „Tinerimea română“, ansamblu care în 2016 beneficiază de susținerea ICR în proiecte de anvergură, în special turnee în străinătate (Bulgaria, Republia Moldova, Italia, Germania). ICR continuă și „preluarea“ producțiilor companiei de dans Gigi Căciuleanu, cele mai recente spectacole – „Un minut de dans sau UF!!!“ și „LʼOm DAdA!“ – urmând a fi prezentate la Roma, în 27 mai, și două zile mai târziu la Veneția. La conferința de presă din sediul ICR s-au anunțat deplasări ulterioare în săli de prestigiu precum Sadler’s Wells din Londra sau Centrul Pompidou din Paris.
     Cea mai recentă lucrare, bazată pe scrierile lui Tristan Tzara, creatorul curentului dadaist de acum 100 de ani, va avea un impact deosebit în „orașul luminilor“, acolo unde poetul născut la Moinești s-a stabilit încă din tinerețe, impunând dadaismul în formele sale de referință. Trebuie precizat că ICR a susținut deopotrivă turneele de la Lisabona, Bruxelles, Sofia, precum și Paris, oraș unde, la rândul său, Gigi Căciuleanu este recunoscut ca personalitate marcantă a dansului contemporan, el însuși „inventând“ noi modalități de exprimare prin mișcarea corpului în teatrul Gigi Căciuleanu, vorbind despre „LʼOm DAdA!“coregrafic. În stagiunea actuală, o parte din spectacolele sale au fost preluate de Teatrul Național din București, iar Ion Caramitru, directorul TNB, a declarat că „prin Gigi Căciuleanu, Tzara, un avangardist se clasicizează, iar Shakespeare, un clasic, devine experimental. A reușit să facă astfel încât actori care nu au mai dansat niciodată să danseze și să-și găsească locul în spectacole. Gigi Căciuleanu are o contribuție majoră la cultura românească“.
     Corul „Preludiu“, care aparține Centrului „Tinerimea română“, va participa la a patruzecea ediție a Festivalului de muzică ortodoxă de la Białystok, în Polonia, în perioada 21–26 mai, sub conducerea lui Voicu Enăchescu, pe scena Filarmonicii locale.
     Primăvara se anunță bogată în evenimente derulate și pe plan internațional, în care personaje principale sunt artiști români reprezentativi pentru cultura noastră. Din fericire, „ceva“ din politica ICR s-a schimbat, renunțând să trimită peste hotare mereu aceiași „abonați“. Ceea ce se întâmplă acum constituie dovada clară a opțiunilor, în sfârșit, corecte. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe