Newsflash
Știri

Pentru a evita penuria, Comisia Europeană publică prima listă cu medicamente esențiale

de L. Budin - dec. 12 2023
Pentru a evita penuria, Comisia Europeană publică prima listă cu medicamente esențiale

Această primă listă conține peste 200 de substanțe active utilizate în medicamentele de uz uman, considerate esențiale în țările UE/SEE.

Comisia Europeană a publicat marți, 12 decembrie, prima listă a Uniunii cu medicamente esențiale, împreună cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și cu șefii agențiilor pentru medicamente din statele membre (HMA). 

Publicarea vine în continuarea angajamentului asumat în Comunicarea Comisiei privind combaterea penuriilor de medicamente în UE, de a accelera lucrările privind această listă anunțată inițial în propunerea de reformă a Uniunii în domeniul farmaceutic, se arată într-un comunicat

Este o parte importantă a eforturilor depuse de UE în cadrul uniunii europene a sănătății, pentru a se asigura că pacienții dispun de medicamentele de care au nevoie, promovând securitatea aprovizionării cu medicamente esențiale și prevenind apariția situațiilor de penurie. Publicarea face parte, de asemenea, din eforturile UE de a-și îmbunătăți reziliența și autonomia strategică în fața provocărilor geopolitice și a celor neprevăzute”, se arată în comunicat. 

Un medicament este inclus pe listă atunci când este esențial pentru a asigura furnizarea și continuitatea asistenței medicale de calitate și pentru a garanta un nivel ridicat de protecție a sănătății publice în Europa. Această primă listă a Uniunii cu medicamente esențiale conține peste 200 de substanțe active utilizate în medicamente de uz uman, care sunt considerate esențiale în țările UE/SEE, se mai precizează. 

Includerea pe această listă nu indică probabilitatea ca un medicament să se confrunte cu o penurie în viitorul apropiat. Aceasta înseamnă, mai degrabă, că este extrem de important să se evite penuria pentru aceste medicamente specifice, deoarece indisponibilitatea lor ar putea cauza vătămări grave pacienților și ar putea reprezenta provocări semnificative pentru sistemele de sănătate”, se adaugă. 

Lista a fost elaborată împreună cu EMA și cu toate statele membre ale UE. Au fost consultate principalele grupuri de părți interesate, inclusiv pacienții și organizațiile profesionale din domeniul sănătății și asociațiile industriale.

Comisia va lua toate măsurile necesare pentru a colabora îndeaproape cu statele membre și cu părțile interesate relevante pentru a preveni deficitele, inclusiv pentru a pune în aplicare măsuri suplimentare dacă este necesar, se mai subliniază. 

Lista Uniunii va fi revizuită anual și va fi utilizată pentru a sprijini și a accelera analiza Comisiei cu privire la vulnerabilitățile lanțurilor de aprovizionare cu medicamentele esențiale și pentru remedierea lor. 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe