Newsflash
Industria farmaceutică

Mesajul PRIMER, ca urmare a inițiativei MS de reintroducere a listei de medicamente esențiale

de Florentina Ionescu - mar. 1 2021
Mesajul PRIMER, ca urmare a inițiativei MS de reintroducere a listei de medicamente esențiale

PRIMER – Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România salută inițiativa ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, privind reintroducerea unei liste de medicamente esențiale.

Elaborarea unei liste de medicamente esențiale, în acord cu lista model a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), este un prim pas extrem de important pentru îmbunătățirea accesului populației la medicamentele ieftine, care s-au găsit tot mai greu sau au lipsit cu totul din farmacii, se arată într-un comunicat al PRIMER, remis redacției. 

lista esentiala medicamente

De exemplu, spun reprezentanții PRIMER, dacă urmărim ultima ediție, 21 din 2019, a listei model de medicamente esențiale a OMS (care poate fi accesată la acest link) vom vedea că această listă cuprinde medicamente cum ar fi: levotiroxina, metformina, imunoglobuline, capecitabina, cisplatina, hidroxiclorochina, metotrexat, ivermectina, „adică exact acele produse despre care se discută de mai bine de doi ani pentru că sunt greu de găsit sau au dispărut cu totul din farmaciile din România”, se arată în informarea PRIMER.

Aceste medicamente, dar și toate celelalte din lista care va fi elaborată de Ministerul Sănătății nu trebuie să mai lipsească niciodată din farmaciile din țară.

„În ultimii ani au dispărut din România peste 2.000 de medicamente, din cele care costau sub 25 de lei, în special din cauza aplicării taxei clawback la cel mai mic preț din Europa, dar și pentru că multe dintre ele nu erau produse în țară, astfel încât sistarea importurilor ducea la situații dramatice. PRIMER își exprimă disponibilitatea ca în baza listei și în funcție de solicitările Ministerului Sănătății să transfere în măsura posibilităților tehnologia necesară pentru a fabrica în țară medicamentele deficitare. Mai mult, România poate deveni un hub de producție și export a medicamentelor esențiale, pentru că dispariția medicamentelor ieftine este o problemă semnalată de toate țările din Uniunea Europeană”, a declarat dr. Dragos Damian, director executiv PRIMER.

Din Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din țară.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe