Newsflash
Internaționale

Pandemie cauzată de fungi: cât de real este scenariul pe care se bazează „The Last of Us”?

de Florentina Ionescu - feb. 22 2023
Pandemie cauzată de fungi: cât de real este scenariul pe care se bazează „The Last of Us”?

Serialul „The Last of Us” de pe HBO Max este bazat pe anumite lucruri științifice reale, dar nu totul este real. O pandemie fungică este puțin probabilă, dar nu imposibilă.

Show-ul „The Last of Us” de pe HBO Max prezintă o apocalipsă cu zombie, cauzată de o pandemie fungică. Experții spun că fungii care pot controla mintea nu sunt o amenințare iminentă, dar o rezistență la medicamentele antifungice este o amenințare, scriu cei de la businessinsider.com

the last of us
Sursa foto: https://www.hbo.com/the-last-of-us

 

În esență, noul serial de la HBO, „The Last of Us” prezintă clasicul scenariu pentru o apocalipsă cu zombie. Însă de această dată, de vină pentru transformarea oamenilor în zombie este o ciupercă.

Acest nou scenariu, prima dată realizat în jocul video pe care este bazat serialul, i-a făcut pe fanii din întreaga lume să se întrebe dacă este posibil să ne confruntăm în viața reală cu o pandemie fungică.

„O pandemie fungică este bineînțeles posibilă”, a declarat Norman Van Rhijn, cercetător și expert în infecții fungice, în cadrul Universității din Manchester, pentru Insider.

Nicio specie de fungi cunoscută în prezent oamenilor de știință nu prezintă o amenințare imediată pentru declanșarea unei pandemii fungice – în special nu în modul în care prezintă serialul această pandemie. Totuși, infecțiile fungice sunt în creștere la nivel mondial, arată sursa citată, iar cercetătorii sunt îngrijorați că din ce în ce mai mulți oameni sunt la risc să se confrunte cu ele.

Unii oameni de știință sunt îngrijorați chiar de faptul că noi „super-patogeni” ar putea să apară din regnul fungilor.

„Potențialul este uriaș pentru ca ceva să apară și să devină un patogen. Nu voi fi surprins să văd că tot mai mulți fungi apar ca patogeni ce afectează oamenii, și că devin o provocare tot mai mare în ceea ce privește tratamentul ori că devin tot mai infecțioși”, a declarat Tom Chiller, șeful diviziei care se ocupă de fungi în cadrul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, pentru Insider.

Ce e adevăr și ce e ficțiune

Potrivit sursei citate, există o ciupercă „zombi”, dar în cazul furnicilor. Zombii din serialul „The Last of Us” sunt creați de o ciupercă numită Cordyceps, care se ivește din capetele și gurile victimelor „proaspete”. Genul de ciuperci Cordyceps este real, dar acestea preiau doar creierele și corpul insectelor, în special al furnicilor.

Ciupercile din această familie cresc în interiorul corpului furnicii, o determină pe furnică să urce cât mai sus, apoi ies din capul ei și eliberează spori, în încercarea de a se răspândi pe distanțe cât mai mari.

Un alt adevăr este că unii fungi pot afecta creierul uman și comportamentul oamenilor. Cel mai evident exemplu sunt ciupercile cu psilocibină (ciupercile psihedelice). Psilocibina este un compus halucinogen.

„De fiecare dată când consumați o bere, comportamentul dumneavoastră este afectat de produsul secundar al unei ciuperci, care este etanolul”, a declarat David Hughes, cel care a studiat fungii Cordyceps și care a fost consultat cu privire la jocul video „The Last of Us”.

O altă ciupercă ce se poate răspândi – de la plămâni la creier – și care poate cauza meningită (o inflamație care poate altera comportamentul) este Cryptococcus.

Ficțiune este faptul că anumiți fungi care ne controlează mințile pot pătrunde în organismul uman și ne pot transforma în zombi.

Infecțiile fungice se pot transmite de la animale la oameni. Dar ideea că o ciupercă precum Cordyceps poate suferi mutații suficient de importante pentru a face un salt uriaș de la insecte la oameni și că își poate încă păstra abilitatea de a manipula comportamentul este forțată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe