Newsflash
ACTUALITATE Știri

Pâinea, consumată zilnic sau aproape zilnic de 80% dintre români

de Magdalena Tănăsescu - iul. 18 2023
Pâinea, consumată zilnic sau aproape zilnic de 80% dintre români

Legumele, fructele și pâinea se află în top 3 alimente consumate zilnic sau aproape zilnic de 80% dintre români, în vreme ce doar 17% dintre locuitorii țării noastre obișnuiesc să mănânce alimente de tip fast-food.

Datele reies din cel mai recent studiu al Asociației CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză, derulat în luna martie 2023 pe 1.003 respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural.

Conform studiului, doar 30% dintre femei și 41% dintre bărbați sunt de părere că au o alimentație de calitate bună, iar majoritatea respondenților (58%) consideră că alimentația lor este una de calitate medie.

În privința alimentelor care fac parte zilnic sau aproape zilnic din alimentația românilor, fructele și legumele dețin locul fruntaș (81%), după cum declară respondenții. Lactatele, ouăle, carnea și peștele sunt consumate frecvent de 76% dintre români, în vreme ce doar 17% dintre respondenți obișnuiesc să mănânce alimente de tip fast-food. 

„Este îngrijorător faptul că 80% dintre români consumă zilnic sau aproape zilnic produse de panificație, iar 72% includ la fel de des în meniu dulciuri, alimente adesea lipsite de beneficii nutriționale, care impactează imunitatea și cresc riscul de obezitate, diabet, probleme digestive și alte afecțiuni”, se menționează în studiu. 

De altfel, 44% dintre români nu au timp să își gătească singuri, iar calitatea alimentației lor are de suferit din acest motiv, aspect susținut și de concluzia că 50% dintre români au probleme cu digestia din cauza alimentației nesănătoase.

„Din păcate, timpul tot mai puțin de care dispunem și scumpirile accentuate din ultima perioadă își pun amprenta asupra fiecărui aspect care influențează calitatea vieții. Oamenii nu își permit să cumpere produsele alimentare pe care și le doresc, nu au timp să gătească, în plus nu au acces la suficiente informații medicale, iar aceste lucruri se reflectă în calitatea alimentației și în starea sănătății lor. Tocmai de aceea le punem la dispoziție  platforma CIPRA, unde experții noștri în nutriție și nu numai oferă sfaturi care îi pot ajuta pe oameni să ia deciziile cele mai bune pentru ei în contextul actual“, a declarat Constantin Bratu, președintele CIPRA.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe