Newsflash
OPINII

Tămăduitorul nu trebuie să aibă sufletul obosit

Tămăduitorul nu trebuie să aibă sufletul obosit
     Ora trei dimineața. Pașii mei nocturni, alunecând pe coridoarele spitalului, îmi răsună în urechi și în tâmplele obosite. Alerg între etaje, saloane și bolnavi, fug între viață și moarte. Asta e menirea mea, o goană fără sfârșit, un drum fără oprire, urcuș și coborâș între pământ și cer, o alegorie între tulnic și clopot. Trec învolburată pe lângă siluete prăbușite pe băncile de așteptare. Câte cărări, câte poteci, câte urme de pași... Dar gleznele mele trebuie să fie mai iuți decât gleznele ei iscusite, iar respirația mea, mai năvalnică decât respirația ei șuierătoare, atlet neobosit în apărarea iluziei de trăire în carne și oase. Voi plânge sau voi râde după acest maraton al nopții? Pieptul meu va hohoti în lacrimi nevăzute sau se va bucura în necuprins? Fiecare dintre noi semnează în fiecare zi un eveniment trist sau vesel. Suntem umbre în mișcare, intrări și ieșiri din infinit. Oboseala și bucuria mea sunt nesfârșite.
     Liftul întârzie, ca de obicei. Urc scările gâfâind. Sunt inimi care se opresc și care trebuie repornite, sunt respirații agonice care au nevoie de oxigen, și ochi care privesc spre zenit. Oameni necăjiți mă cercetează, ghemuiți lângă bocceluțele lor, stau sprijiniți de ziduri ori prăvăliți pe scaune reci. Ei păzesc alte ființe, și mai nefericite – frați, copii, părinți grav bolnavi sau chiar pe moarte. Ochii lor mă obligă să fug. Toată lumea strigă după ajutor. Dacă ar fi să asculți cerul, ai asurzi... Duc mâna la urechi și-mi repet, să-mi intre bine în cap – fără lamentări, fără revoltă interioară. Forța mea trebuie să fie conștiința datoriei, cu orice preț. Dusă până la capăt. Este un legământ sacru și vechi de mii de ani. Și pe bună dreptate. Cum îi șade tămăduitorului să se vaite în fața bolnavului? Să-i spună că și el are sufletul obosit? Sau să-i vorbească despre eliberarea spiritului, atunci când trupul devine o povară fără remedii pe pământ? Cum să-i explice că viața și moartea sunt doi îndrăgostiți care tânjesc unul după celălalt, precum Orfeu și Euridice în infern? Și că din contopirea lor se naște cea mai dulce muzică din Univers, iar atunci când se aude cântecul suav al harfei, nimic nu i se mai poate împotrivi.
     Trupul îmi este un seif gol și plin de coșmaruri care nu îmi aparțin. Îmi frec bine ochii și continui să alerg, abia ținând pasul cu propria respirație. „Urgent la Neurologie. S-a stopat un pacient cu poliradiculonevrită!”. „Nu e de acceptat! Tânărul acesta nu are voie să moară! Accelerați masajul, 80 pe minut, cu respirația unu la șase! Ridicați patul! Adrenalină! Laringoscop! Sondă opt! Repetăm adrenalima! Nu așaaa! Mai jos masajul, pe stern! Bravo! A pornit cordul! Încărcați defibrilatorul! Bine! A intrat în ritm sinusal. Pupilele își revin. Coborâți nivelul de oxigenare! Bicarbonat pe injectomat și cortizon cât cuprinde. Strecurați și manitol pentru edemul cerebral! Și ochii pe monitoare!”. „Aici centrala! De ce nu răspundeți? Vă caută UPU.”. „Alo, ATI-ul? Suntem UPU! Avem o intoxicație voluntară cu organo-fosforice la gardă! Comă cu convulsii! Coborâți urgent! Și vedeți că mai avem un copil care respiră prost, cu un corp străin în hipofaringe, se pare că e vorba de un bob de fasole. Am chemat și ORL-ul”. „Doamna doctor, sunteți chemată la sală! S-a terminat operația, vă așteaptă pentru trezire!”. Și realizez că îl vreau pe Bach. Cineva spunea că dacă lumea ar asculta „Fugile” lui Bach, nu ar mai avea timp să se îmbolnăvească.
     Am rămas să asigurăm garda de urgență la trei zile, plus programul de zi în sălile de operație și la saloanele de terapie intensivă. Bucuria profesiei stă să fie înghițită de epuizarea fizică, încăpățânată, netrebnică și neascultătoare, rebelă ca o stihie abătută peste un organism biciuit de efort prelungit. Mi-e rău, stomacul mi se strânge și simt că inima mi s-a mutat în ceafă. Trebuie să ajung într-un pat, să mă-ntind și să zac... măcar câteva minute. Închid ochii, să rămân vie. Boarea dimineții mă prinde. Un motoraș dulce, ca o toarcere de pisică, mi se așază pe suflet. O propulsie lină mă ridică peste orizontul meu strâmt. Privesc de sus în jos, peste margini de lume, peste nori și abisuri montane. Carpații sunt mușuroaie de pietre, mările și oceanele sunt vise albastre, trec prin culorile curcubeului ca prin clipe. Un spațiu infinit, de cristale albe, strălucitoare, îmi inundă retina. Sunt fețe infinite ale Marelui Sine. Oamenii nu știu că infinitul e multiplicat în miliarde de variante, care suntem noi. Am trecut dincolo. O iubire imensă, plenară, aruncată peste întreg universul îmi inundă spiritul. Călătoresc printre astre minunându-mă de atâta pace, de atâta feerie și muzică a sferelor celeste. Și în beatitudinea imensității și a păcii, îl întâlnesc pe Dumnezeu – Desăvârșirea. Ating Eternitatea.
     Cât privilegiu! Dar mintea, mintea geloasă pe spirit, în veșnica lor dualitate, îmi aduce aminte de Pământ, de obligațiile mele, de pacienții mei, de tânărul aflat pe ventilator, a cărui respirație stă în puterea mea, de fiii mei, de scumpa mea nepoțică, de câinii mei lupi, care mă așteaptă în pragul casei, dornici de mângâieri. Nostalgia pentru lume învinge vehiculul neștiut care m-a înălțat atât de sus și mă coboară trecând prin aceleași spații, înapoi pe patul din camera de gardă.
     Soneria se declanșează. O nouă urgență mă cheamă. Dar energiile mele sunt așa de vii, de proaspete, de parcă aș fi o tânără stagiară, dornică să se ia la trântă cu moartea și să pretindă că o poate învinge. Ceva în ființa mea s-a modificat. O chemare, un suspin după acea lumină, după acel drum. O voce mă strigă: „Vino, povara mea-i ușoară și jugul meu e blând.” Iar eu alerg ca un fulg. Se luminează de zi. Ciripituri vesele de vrăbiuțe iau cu asalt ferestrele deschise din saloane, înviorând terapeutic pacienți și personal de îngrijire. Dacă pe Pământ nu au prea mulți prieteni, medicii români au îngeri care nu îi lasă să moară.
     Am timp din belșug. Secunde, minute, ceasuri și zile, ani și decenii. Ce bogăție! Chiar dacă o fracție de timp am trăit (închisă, asemenea unei scoici în cochilia ei) suferința, morbidul, încordarea. Am timp din belșug. Timp în care îmi voi cânta zeul, sau steaua nemuritoare, ori poate izvorul de la margine de pădure. Am ajuns la vârsta la care simți că poți fi chiar mai puternic decât ai fost, vârsta pe care începe să ți-o dea înțelepciunea. Vârsta la care nu mai accepți să-ți trăiască prietenii sau dușmanii viața, și alegi să ți-o trăiești singur. Așa am început proiectul Camino, dintr-o dorință profundă de primenire, de reorientare, de întoarcere pe dos a buzunarelor vieții mele, de descoperire a unui nou sens într-o existență neimportantă. Dintr-o dorință de înălțare spre un ideal personal și colectiv, de autodepășire. Proiectul Camino s-a născut din faptul că ceva nu mai merge. Vreau să experimentez o altă relație cu lumea și cu Dumnezeu – de la egal la egal, de la inimă la inimă, în austeritate liber asumată, în respect și dragoste desăvârșită.
     Vreau o pauză de suferință, vreau să-mi plesnească iar inima de bucurie, vreau o vreme să nu mai plâng. Dedublarea mea astrală a fost un dar divin și o invitație la meditație profundă, care cere penitență dar și exprimarea ființei în bucurie pură. Nu poți fi un tămăduitor real al cuiva dacă te-ai îmbolnăvit pe tine însuți.
     Doresc un sabat, o pauză în viața mea, un moment de meditație. Mi-e nespus de dor de mine însămi. Am făcut ordine în cuferele vechi, unde am dat peste o eșarfă a mamei. Mirosul ei este atât de proaspăt, de puternic, de dulce... și ce mult a trecut de atunci! Îmi doresc o călătorie înapoi în timp, pe care să o savurez într-o liniște deplină. Vreau să-mi adun și să-mi înțeleg mica mea eternitate, înainte de a păși definitiv dincolo, chiar dacă mai am mult timp până acolo. Nimic nu trebuie să mă ia prin surprindere, căci ultima treaptă, a cărei feerie am degustat-o, trebuie meritată. Dar mai este vreme. Până atunci, așez pe suflet puncte de sprijin. Nu sunt decât o schiță de viață în calea vânturilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe