Newsflash
OPINII

România de mâine

de Dr. Gabriel DIACONU - apr. 14 2023
România de mâine

Deloc nu e greu să-ţi imaginezi cum ar merita să arate sistemul medical în România de mâine. Pentru că n-are nevoie de clopoţei și instalaţii luminoase de Crăciun. Sunt câteva principii fundamentale care astăzi ne lipsesc.

Accesul echitabil la sănătate este crucial. Istoria recentă, în timpul pandemiei de COVID, a demonstrat poate cele mai profunde inegalităţi în acces. Unele, teritoriale, altele, legate de vârstă. Ne-a arătat cât de mult contează absenţa anumitor specialităţi medicale în echipa terapeutică.

HealthCare lab accelerator

Accesul facil, de vecinătate, la sănătate este crucial. Dacă vom avea un sistem medical bun doar în orașele mari, nu va fi bun. E o reacţie în lanţ, e un cerc vicios: dacă oamenii n-au medic într-un oraș mic, merg într-un oraș mare. Dacă merg într-un oraș mare, medicul n-are să vină într-un oraș mic. Curând apar insule de absenţă, deșert medical.

Accesul digital la sănătate. Puţine alte meserii sunt atât de mâncătoare de hârtie, comportă atâta maculatură și au atât de puţină retenţie a datelor ca medicina bazată pe registru. Provocarea e adaptarea accesului digital la un nivel de competenţe mai degrabă scăzut al populaţiei. Aici, probabil, e cel mai mult de lucru. Pentru că sistemul actual e depășit tehnologic. E copleșit administrativ. E neiertător și pentru medic, și pentru pacient.

Accentul pe calitatea vieţii persoanei, nu doar pe tratamentul bolii. E un deziderat profund, de fapt. Din România au dispărut în mare măsură bazele de tratament, centrele de reabilitare a sănătăţii după boală, ecosistemele de îngrijire a bolilor cronice, medicina vârstelor ș.a.m.d.

Finalmente, investiţia în sănătatea mintală. Nu există de fapt sănătate fără sănătate mintală. Iar sănătatea mintală începe din familie, continuă pe stradă, la grădiniţă sau la școală, la facultate sau la serviciu. Politicile de sănătate mintală transcend boala. Au de-a face cu concepte transdisciplinare: igiena orașelor, relaţia corectă dintre angajat și angajator, siguranţa zilei de mâine, grădiniţe pentru copii, o tranziţie fluentă spre pensie ș.a.m.d.

Pare descurajant de mare și de abrupt muntele de urcat. Și totuși e un exerciţiu nobil. Inutil, câtă vreme îl vom vedea doar ca pe o bandă rulantă în care tratăm doar boli și bolnavi.

Spunea cineva că e ciudat, poate naiv, că în România avem „asigurări de sănătate”, câtă vreme în alte ţări li se spune „asigurări de boală”. Dar cred că e corect. E un concept corect, implementat insuficient, cu accente ipocrite. În România de mâine ne trebuie principii de guvernanţă a sănătăţii, nu doar tratament al bolii.

Vom persevera. Și vom face asta greu, pentru că e greu, dar și pentru că e un sistem viu, dinamic, perisabil și aproape imposibil de operat sub anestezie generală. Drept urmare, când tai, doare. Când repari, doare. Când pui un diagnostic, reacţia e de negare, de apărare.

Dar vom persevera.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe