Newsflash
OPINII

Reforma reformei

Reforma reformei

Din 2006 se tot desfășoară reformă după reformă. Și totuși, am ajuns acum cu o stare de sănătate orală a populaţiei catastrofală. Ocupăm locuri fruntașe la caria dentară și la edentaţii.

reformaNu există o ţară în care poporul să se declare mulţumit de serviciile de sănătate sub toate aspectele lor. Așa că nu surprinde pe nimeni nemulţumirea asiguraţilor noștri pentru serviciile de sănătate din România. Dar de la o simplă nemulţumire până la probleme mari ale funcţionării serviciilor medicale sau ale accesibilităţii acestora este cale lungă. Din 1990 se tot fac reforme în sănătate.

Reforme pentru că așa trebuie sau reforme pentru că așa vrem. Pentru Stomatologie, prima reformă brutală a fost desfiinţarea policlinicilor stomatologice, că așa trebuia să fie. În acea conjunctură s-au desfiinţat și foarte multe cabinete stomatologice școlare, că așa s-a vrut.

Apoi a început privatizarea masivă a stomatologiei, urmată de implementarea asigurărilor sociale de sănătate. Pentru români, a început „epoca” reducerii treptate și tot mai severe a accesibilităţii serviciilor de medicină dentară.

Cei mai afectaţi au fost și sunt în continuare copiii. Am ajuns acum cu o stare de sănătate orală a populaţiei catastrofală și ocupăm locuri fruntașe la caria dentară și la edentaţii. Actuala Lege a sănătăţii poartă ca nume de „botez” Legea privind reforma în domeniul Sănătăţii. Din 2006 până în prezent se tot desfășoară reformă după reformă.

Necesitatea unui program de promovare a sănătăţii orale

Medicii stomatologi și autoritatea profesională de drept public care îi reprezintă, Colegiul Medicilor Stomatologi din România, sunt într-o continuă căutare de soluţii pentru a readuce un program de promovare a sănătăţii orale și pentru a crește accesul populaţiei, mai ales al copiilor, la asistenţă medicală stomatologică.

Progresele în aceste direcţii sunt minime. Au fost momente în care situaţia chiar s-a agravat. Politicile de sănătate nu acordă suficientă atenţie nevoilor de îngrijiri stomatologice ale cetăţenilor. Există multe deosebiri între gestionarea serviciilor de stomatologie și a celor de medicină generală.

Una esenţială este aceea că pentru dezvoltarea infrastructurii în medicina dentară nu este nevoie de investiţiile enorme care se cer pentru medicină. Apoi, în stomatologie, nu cerem salarii sau măriri de salarii, pentru că nu avem nevoie de ele. Reţeaua de cabinete stomatologice se dezvoltă singură, prin autogestiune. Și totuși, nu se acordă niște bugete decente pentru accesul mai facil la îngrijiri stomatologice.

Despre un program de sănătate se tot vorbește în ultimul timp și facem mereu încercări. Este o muncă de Sisif. Când credem că suntem aproape de o reușită, se schimbă premisele politice, iar bolovanul lui Sisif se rostogolește la vale de unde îl vom aduce din nou sus.

Finanţările externe, o oportunitate

Oportune pentru demararea unei noi reforme în sănătate pot fi proiectele cu finanţare externă și cu fonduri nerambursabile. O nouă strategie naţională de sănătate pe termen mediu se întrevede la orizont. S-ar putea face lucruri importante până în 2030.

Dar scepticismul vine de la experienţele anterioare. Acestea ne-au arătat că este greu de stabilit în clasa politică o convenţie naţională de susţinere pe termen mediu și lung a principalelor reforme necesare și importante, cum sunt sănătatea, învăţământul sau infrastructura rutieră.

Consecinţele pozitive ale sănătăţii orale

Ar fi și mai bine dacă într-o astfel de reformă, problemele și specificul domeniului s-ar găsi exprimate în mod corect. Tendinţa de a demedicaliza stomatologia vine uneori în mod paradoxal tocmai de la medicină. Patologiile stomatologice nu sunt mofturi estetice, așa cum vor unii să
acrediteze abordarea.

Modul corect de abordare a sănătăţii orale, cu toate implicaţiile ei medicale, economice, umane, sociale și organizatorice, poate fi văzut în politicile de sănătate ale ţărilor care au înţeles corect ce este sănătatea orală. Locuitorii acestor ţări au acum o stare de sănătate orală foarte bună, cu toate consecinţele pozitive de ordin social, medical și economic, inclusiv reducerea cheltuielilor pentru îngrijirea altor boli decât cele stomatologice, dar declanșate sau agravate de acestea.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România își oferă și de această dată toată disponibilitatea pentru consultări și colaborări care să eficientizeze conturarea obiectivelor și a măsurilor aplicate în proiectele care vizează promovarea unor strategii naţionale de sănătate.

Citiți și: Despre comportamentul responsabil

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe