Newsflash
OPINII

Reforma fără sfârșit

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - ian. 22 2016
Reforma fără sfârșit
     Noțiunea de a reforma înseamnă, în toate limbile, „a schimba în bine, a înnoi o stare de lucruri și a scoate din folosință un lucru vechi, uzat“. Pe de altă parte, Francis Bacon susținea că experiența este singura sursă validă de cunoaștere și că aceasta s-a tradus tehnic prin verificarea oricărei noutăți înainte de „a-i da drumul“. Adică, în plan social, mai întâi studiezi punctual efectul scontat și impactul general pe termen lung înainte de a declara formula organizatorică drept generală.
     Ce s-a făcut la noi? S-a constatat necesitatea reformării sistemului sanitar, însă au urmat cârpeli după cârpeli ale vechiului sistem. Prima mișcare majoră a fost descentralizarea administrativă sanitară. Necesară, dar incomplet gândită. Viitorul asistenței medicale, al unei discipline specifice, nu a fost stabilit de specialiști. Părerea acestora a fost ignorată, chiar respinsă cu brutalitate și mitocănie. Excepțiile nu schimbă aspectul general. Asistența medicală, la nivel de individ, de specialitate și de politică sanitară națională, nu poate evolua către performanțele dorite, ci va involua.
     Medicii au ajuns, în sistemul sanitar, roata a șaptea la căruță. Sunt minimalizați și tratați necorespunzător. Oricât s-ar îmbunătăți condiția financiară a sistemului medical, tinerii medici cu perspective de a face performanță nu vor accepta să fie tratați cu moneda mitocăniei. Nerespectarea demnității medicilor va fi în continuare principala cauză a emigrării. Lucrurile s-ar putea remedia prin măsuri simple de reorganizare decizională sanitară, dar mă îndoiesc că interesează pe careva dintre decidenții politici. Așa-zisele reforme au denaturat rațiunea de a fi a sistemului sanitar. Acesta ar trebui să producă sănătate, nu bani. În momentul în care vorbim despre o simplă afacere „în numele sănătății“, rațiunea lucrurilor este falsificată și ne afundăm în minciună. La toate ședințele, de la toate nivelurile, nu se discută despre optimizarea actului medical, ci despre optimizarea actului economic. Pe milioanele de bolnavi oare ce îi interesează? Dar bolnavii mai fac doi bani pentru decidenți, în afara eventualei valori electorale?
     Una dintre cele mai neproductive „reforme“ ține, în cazul psihiatriei, de durata prevăzută și plătită de casele de asigurări de sănătate pentru o consultație psihiatrică. Nici dacă s-ar tripla numărul de psihiatri din țară, și tot nu ar fi realistă această durată. De exemplu, în județul Bihor, doar pentru orașul Oradea și comunele limitrofe, sunt peste 33.000 de cazuri care au necesitat consultație psihiatrică. Raportat la câți psihiatri suntem în oraș, calculat la doi pacienți pe oră, șapte ore pe zi, douăzeci de zile pe lună, unui pacient i-ar ajunge rândul la prescrierea rețetei la aproape trei ani! Evoluția majorității cazurilor este imprevizibilă de la o oră la alta, nu de azi pe mâine. Dar sunt cazuri pe care le cunoști de 30 de ani, pe lângă cele mai recente. Uneori este suficient doar să te uiți la pacient pentru aprecierea generală și știi dacă trebuie să continui consultația sau doar prelungești tratamentul.
     Reglementările rigide, birocratice, nu fac deosebirea între cazul princeps, cazul cronic acutizat, cazul cronic stabil compensat, complicații. Punctajul pentru o consultație psihiatrică este probabil la cel mai scăzut nivel din câte plătește casa. Dar nu este la fel să examinezi un bolnav liniștit, cu a vedea unul agitat, care mai vrea și să te lovească.
     Un aspect specific tratamentelor medicamentoase psihiatrice este latența terapeutică, timpul necesar de la introducerea terapiei la obținerea compensării cazului. Acesta este foarte variabil, de la caz la caz – de la 10–14 zile la patru sau șase luni. Majoritatea celor care se internează în regim de urgență au nevoie de timpi variabili dubli sau tripli față de media propusă și impusă de spitalizare pentru bolnavii acuți. Așa se face că plata pe caz psihiatric împinge spre faliment secțiile de psihiatrie prin sistemul DRG. Singura formulă realistă de plată, din partea casei, este cea de plată a zilelor de spitalizare. Restul argumentelor sunt palavre demagogice.
     Mai dau doar un singur exemplu. În actele Ministerului Sănătății, care circulă și răscirculă aproape anual, la capitolul urgențe medicale, cele psihiatrice practic nu există. Probabil că suntem singurul stat din lume, unde halucinator deliranții agitați, cu potențial de maximă violență, preocupările suicidare, deliriumurile nu sunt urgențe. Dacă s-ar uita cineva din afară peste desfășurarea programului național de sănătate dedicat psihiatriei, probabil că ar spune că cel care a pus în scenă organizarea sanitară a fost însuși Caragiale, ori că cineva își bate joc! Concluzia imediată este că reforma în sănătate trebuie începută cu reforma în minister și continuată în sistem. Trebuie vizate trei feluri de reforme: instituțional-organizatorice, reglementări și norme de funcționare, dar și oamenii. Partea optimistă este că toate ar putea fi corectate foarte ușor și rapid. Cine, când și cum? Există vreun interes ca lucrurile să meargă bine sau guvernele au ca temă exodul medicilor paralel cu emigrarea populației tinere din țară?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe