Newsflash
OPINII

Privind cu recunoștință spre trecut

de Dr. Georgeta-Florentina URSU - nov. 10 2017
Privind cu recunoștință spre trecut
     Anul acesta, la mijlocul lunii septembrie, s-au împlinit 125 de ani de la nașterea academicianului Constantin C. Iliescu, întemeietorul cardiologiei moderne românești. Cu această ocazie s-a dezvelit o placă comemorativă la Roman, la casa în care acesta s-a născut și a copilărit.
     La eveniment au participat acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, prof. dr. Eduard Apetrei, prof. dr. Carmen Ginghină, dr. Dan Gabriel Arvatescu – președintele Societății de Istoria Medicinii din Roman –, Cristina Parotă – nepoata academicianului Iliescu – și primarul orașului Roman, în calitate de inițiator al evenimentului, alături de numeroși alți medici, profesori și oameni de cultură.
     Invitații au evocat personalitatea și viziunea academicianului C. C. Iliescu, creatorul cardiologiei ca disciplină medicală de sine stătătoare, dar și al școlii naționale de cardiologie. De numele său se leagă numeroase realizări medicale de excepție. Constantin C. Iliescu a absolvit Facultatea de Medicină din București în 1919. A urmat o specializare în cardiologie de patru ani la Londra, la University College, dar și în clinica și laboratorul profesorului Th. Lewis, unde este numit asistent. În paralel cu activitatea clinică, tânărul medic român este atras și de cercetare, publicând doăsprezece lucrări originale. În 1923 se întoarce în țară. În același an devine șef de lucrări, iar în 1932, conferențiar. Între anii 1941 și 1943, C. C. Iliescu publică, în premieră națională, un volum despre electrocardiografie, dar și o monografie despre infarctul miocardic prin tromboză coronariană, care a primit premiul „Oroveanu” al Academiei Române. De-a lungul ilustrei sale cariere, C. C. Iliescu publică peste 200 de lucrări în țară și în străinătate.
     La 13 decembrie 1945, C. C. Iliescu înființează primul centru de asistență curativă și profilactică a cardiacilor la dispensarul „Bucur”, socotit totodată și primul centru de învățământ de specialitate. De la 1 iunie 1957, centrul – denumit ASCAR (ASistența CARdiacilor) –, a devenit spital și policlinică, având o structură organizatorică modernă și o rețea extinsă în întreaga țară. Dr. Paul Dudley White spunea la vremea aceea: „ASCAR este unic în Europa și poate servi ca model oricărei țări în asistența cardiacilor”. Între 1959 și 1975, C. C. Iliescu este numit expert al Organizației mondiale a sănătății pe probleme cardiovasculare pentru România. Între 1959 și 1973 este președintele Societății Naționale de Cardiologie, iar din 1965 – membru al Academiei Române. În 1967, organizează și prezidează primul congres de cardiologie din țară. În anii următori, prezidează sesiuni de comunicări la congresul european de cardiologie de la Atena (1968), congresul mondial de cardiologie din Londra (1970) și este propus vicepreședinte al congresului mondial de cardiologie de la Buenos Aires (1974). Ilustrul cardiolog român a încetat din viață la 30 mai 1978, la București.
     Valoarea, competența și viziunea academicianului C. C. Iliescu au preluat cardiologia desprinsă din medicina internă și au creat o specialitate modernă, cu o rețea națională monitorizată de centrul ASCAR (unde au fost evaluați peste 50.000 de pacienți). Un semn de recunoaștere a importanței contribuției academicianului C.C. Iliescu la dezvoltarea medicinei românești a fost acordarea numelui său Spitalului Fundeni din București, în 1991 – astăzi Institutul de Cardiologie „Profesor doctor C.C. Iliescu”.
     Marele cardiolog român a fost omagiat și în deschiderea ediției din acest an a Congresului Național de Cardiologie, în fața a peste 3.000 de participanți români și străini. Cu această ocazie, prof. dr. Eduard Apetrei a lansat lucrarea «Clinica de cardiologie Prof. dr. C. C. Iliescu», în care reliefează rolul determinant al patronului Institutului pentru fondarea cardiologiei românești și pentru crearea școlii naționale de cardiologie. Prof. dr. Șerban Mihăileanu a prezentat și el un tribut marelui profesor printr-o excepțională expunere de ecocardiografie.
     Astfel, luna septembrie a inclus momente memorabile de recunoaștere națională a valorii unei mari personalități a științei românești, academicianul C. C. Iliescu. Este ușor să facem dreptate istoriei prin gesturi potrivite, prin cuvinte care, deși nu pot acoperi valoarea celor omagiați, transmit recunoștința noastră.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe