Newsflash
OPINII

Obstetrica Pediatrică – o disciplină necesară

de Dr. Vasile DARABAN - sept. 21 2012
Obstetrica Pediatrică – o disciplină necesară
   Abordarea subiectului obstetricii pediatrice este mai mult decât necesară. Profesioniştii din domeniul ob­stetricii-ginecologiei ar trebui să fie cei mai interesaţi de clarificarea conduitei corecte în situaţia în care sunt solicitaţi să acorde asistenţă la naştere unei mame cu vârsta mult sub limita inferioară a majoratului civil.
   Se ştie că pubertatea fiziologică a fetiţelor se realizează prin declanşarea funcţiei hipotalamo-hipofizo-gonadice la vârsta de 8–13 ani, proces biologic care are drept consecinţă maturizarea sexuală. Sui-generis, apar modificări compor­tamentale somatice, hormonale, cu instalarea capacităţii de reproducere, finalizată prin gametogeneza matură.
   Ca frecvenţă, pubertatea precoce este de patru ori mai frecventă la sexul feminin comparativ cu cel masculin, datorită numărului mare de cazuri cu pubertate centrală idiopatică (E. P. Ciofu, Carmen Ciofu – Pediatria, tratat. 2001). Pubertatea precoce adevărată declan­şează secreţia pulsatilă de gonadotropi, dependentă de pulsaţiile ultradiene ale gonadoliberinei. Ca urmare, creşte la valori specifice adultului producţia de hormoni gonadici, se declanşează ovulaţia. În majoritatea cazurilor de pubertate precoce reală la fete, etiologia nu este cunoscută, fiind excluse leziunile organice, traumatismele sau transmisia familială (v. sursa citată).
   Consecinţa imediată este apariţia menarhei precoce, cu posibilitatea fecundării şi apariţia unei sarcini nedorite. Desigur, mamele tinerelor află de sarcina în evoluţie în faze mult avansate, când finalizarea se produce într-o secţie de obstetrică. Mai exact, copiii nasc copii, ceea ce nu este o situaţie de dorit, din numeroase motive, pe care nu le detaliem. Datele oferite de Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului sunt alarmante în această privinţă. În ultimii trei ani, aproape 50.000 de minore au devenit mame. Majoritatea au vârste cuprinse între 13 şi 15 ani. Unele fetiţe aveau chiar 10 ani când au rămas însărcinate. Cel mai mare număr de mame minore a fost înregistrat în 2009, când au născut 17.219 de fete, douăsprezece din ele având vârste de 12–13 ani, iar 622 – 14 ani. În 2011, s-a raportat un număr de 9.424 copii care aveau mame cu vârste sub 18 ani.
   Portretul mamei minore creionează fete de 13–15 ani, majoritatea din mediul rural, provenind din familii cu un nivel de viaţă rudimentar, cu o situaţie economică sub standardele minime, având condiţii de viaţă precare sau chiar nomade. Ca atare, educaţia lor pentru viaţă şi sexualitate este lăsată la voia întâmplării. Natura completează lipsurile civilizaţiei educaţionale umane. Categoria cel mai des întâlnită o constituie mamele minore care au 13–15 ani, cu un procent de 52,34% din totalul sarcinilor în evoluţie la fetiţe.
   Sunt extrem de rare cazurile în care tatăl generator al unei asemenea sarcini îşi recunoaşte „opera“ şi procedează la normalizarea relaţiilor sociale cu viitoarea mămică, evident, în limitele impuse de Codul Familiei. Până la majoratul unei asemenea mame minore, există riscul ca fenomenul să se repete, cu o altă sarcină a „tinerilor“. De cele mai multe ori, însă, tatăl rămâne un ilustru necunoscut sau este în ipostaza în care îşi respinge partenera, ignorând ideea familiei. Tânăra mamă, sedusă şi abandonată, de cele mai multe ori îşi părăseşte nou-născutul în spital.
   Naşterea, ca fenomen fiziologic final în evoluţia unei sarcini, se rezolvă de obicei într-o maternitate. Mai rar prin naşteri spontane, de cele mai multe ori prin secţiuni cezariene, implicând şi prezenţa anestezistului. Problema se complică brusc, sub mai multe aspecte. În primul rând, profesioniştii antrenaţi în finalizarea cezarienei nu au posibilitatea de a obţine semnătura de accept din partea parturientei, deoarece condiţia ei de minoră obligă la prezenţa unuia dintre părinţi. Aşa stipulează legislaţia în vigoare. Ce ne facem însă în momentul când salvarea aduce din teritoriu o gravidă minoră neînsoţită de mama ei? Din varii motive: dezinteres total, plecarea la muncă în străinătate, abandonul tinerei etc. În asemenea situaţii, există o fişă specială pentru rezolvarea unor situaţii de urgenţă când pacienta nu-şi poate exprima acordul. Se întruneşte o comisie formată din trei medici şi o asistentă, consemnează datele de identificare ale pacientei (cu cât mai multe elemente posibile), diagnosticul de extremă urgenţă şi consecinţa imediată a lipsei de intervenţie medicală. Nu trebuie totuşi să se piardă vreme cu aspectele birocratice. Această fişă specială poate fi completată după rezolvarea – operatorie sau nu – a sarcinii. Singurul impediment este că acest model, care evită prezenţa unei semnături de accept, poate fi redactat şi folosit doar de un medic care cunoaşte foarte bine legislaţia privind malpraxisul.
   Al doilea aspect al intervenţiei chirurgicale asupra unei minore implică, firesc, competenţa profesională a protagoniştilor. Ca să poată opera corect un copil, atât anestezistul, cât şi ginecologul trebuie să deţină competenţe de intervenţie în chirurgia pediatrică. Altfel, ne situăm cu toţii în afara legii. Să nu uităm un mare „amănunt“, pe care îl ştim încă din facultatea de medicină: copilul nu este un adult în miniatură! El are o serie de particularităţi anatomoclinice, fiziologice şi patologice, de care este obligatoriu să se ţină seama. În caz contrar, operatorul şi anestezistul vor efectua manevrele „după ureche“. În niciun caz după norme ştiinţifice consacrate, ca să nu mai amintesc situarea în afara legii.
   A treia latură a problemei atinge infrastructura. Nu am auzit ca în România să existe secţii speciale de obstetrică pediatrică, cu personal competent la dispoziţie. Faptul este o realitate tristă şi dureroasă. De obicei, o sarcină finalizată prin cezariană este rezolvată în secţiile de profil (pentru adulţi). Este un aspect care nu ne face mândrie. Câţi din ginecologii unei secţii din centrele universitare sau spitalele judeţene au competenţă în patologia chirurgicală infantilă? Nu mulţi, ei putând fi număraţi pe degetele unei singure mâini. La fel, sunt puţini anestezişti care au o pregătire serioasă în chirurgia pediatrică. Un stagiu practic de 30 de zile într-o asemenea clinică nu este suficient pentru a asista anestezio­logic-intensivist o mămică minoră. Dacă afirmaţiile precedente nu ar sta în picioare, atunci ne putem întreba: de ce sunt necesare clinici de chirurgie infantilă?
   Ce e de făcut? Problema în sine poate fi rezolvată numai printr-o abordare la vârf. Decidenţii – Ministerul Sănătăţii, Autoritatea pentru Protecţia Copilului, departamentele de protecţia familiei de pe lângă consiliile judeţene (acolo unde există aşa ceva) – ar trebui să elaboreze un plan de implementare a obstetricii pediatrice. Desigur, pentru început, demersurile ar fi timide. Mai întâi trebuie creată infrastructura. Nu insist pentru înfiinţarea unor secţii speciale de obstetrică pediatrică în fiecare centru de judeţ. Ar fi un lux inutil. Dar asemenea centre specializate în rezolvarea unor cazuri de profil ar trebui să existe la nivel regional, integrate ca departamente distincte într-un serviciu pentru adulţi. Distribuţia lor este lăsată la aprecierea Ministerului Sănătăţii. Reţeaua ar putea fi funcţională, aidoma modelului de intervenţie în accidentul coronarian acut – rezolvarea acestuia în centre specializate. Aici ar trebui să existe personal calificat – medic anestezist şi medic ginecolog cu competenţe pediatrice, psiholog, medic pediatru, sociolog, asistent social.
   În spitalele judeţene ar trebui să existe cel puţin doi medici ginecologi şi doi medici anestezişti cu competenţă în patologia de profil pediatrică. Ei ar putea interveni prioritar în rezolvarea prin cezariană a sarcinilor la minore. În lipsa unuia dintre ei, un al doilea operator poate fi suplinit de chirurgul pediatru sau de cel generalist cu aptitudini în chirurgia infantilă. La nevoie, medicii specializaţi pot fi solicitaţi de la domiciliu, cu o remuneraţie adecvată. Dacă serviciul obstetrico-ginecologic nu dispune de asemenea personal, cazurile trebuie îndrumate către centrele regionale, dacă mai este timp. Dacă nu, se poate întocmi fişa de intervenţie în urgenţă, se intervine cu personalul existent, după principiul că prioritară este salvarea vieţii, mai apoi birocraţia.
   Nu credem că serviciile regionale de obstetrică pediatrică ar duce lipsă de paciente. Sperăm, totodată, că o asemenea propunere nu va rămâne fără ecou. Este o onoare pentru un sistem sanitar să procedeze civilizat şi competent inclusiv în cazurile aflate la periferia cutumelor sociale. Nu trebuie să abandonăm mămicile minore. Şi ele sunt ale noastre. Profilactic însă, trebuie să stăruim pentru prevenţia unei sarcini nedorite. Aici intervine educaţia tinerei generaţii! Cu toţii vom avea de câştigat: părinţi, copii, familie şi societate.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe