Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

O inimă mare

Viața Medicală
Dr. Vladimir DOBRE luni, 5 decembrie 2011
   În anii dictaturii comuniste, mulţi tineri cu „origini sociale nesănătoase“, în tentativa lor de a-şi continua studiile, încercau să-şi piardă urma, alegând universităţi situate cât mai departe de casă. Aşa am ajuns în deceniul al VI-lea al secolului trecut la IMF Iaşi, alegere pe care nu am regretat-o niciodată. Mereu dominat de frică, mă străduiam să trec cât mai neobservat, dar inevitabilul s-a produs. În vara în care eram obligaţi o lună să facem instrucţie militară, acasă, tata a fost arestat de Securitate.
   Din moment în moment, mă aşteptam să fiu exmatriculat. Desigur că nu am spus nimănui şi toţi care erau în aceeaşi situaţie au procedat la fel, astfel că fiecare în parte se simţea izolat.
   Au trecut zile, săptămâni şi luni şi catastrofa nu s-a produs. La alte institute de învăţământ superior din oraş sau din ţară, zeci de studenţi au fost exmatriculaţi pentru că Securitatea arestase pe cineva din familie.
   Mă infior şi acum când îmi amintesc de conţinutul scrisorii pe care mama mi-a citit-o când am revenit în vacaţă: „Stimată doamnă, bănuiesc greutăţile prin care treceţi şi grijile pe care vi le faceţi. Vreau să vă asigur însă că, atât timp cât voi fi rectorul IMF Iaşi, fiul dumneavoastră îşi va putea continua studiile fără teama exmatriculării din pricini ce nu au nimic comun cu învăţământul. Închei, dorindu-vă să treceţi cu bine încercările vremii şi vă rog să distrugeţi această scrisoare. V. Răşcanu (în locul semnăturii olografe, rectorul obişnuia să folosească o parafă ce reproducerea semnătura).
   În Cimitirul „Eternitatea“ din Iaşi, la răspântia a două alei, se află un modest şi stingher mormânt. Pe crucea ce veghează lespedea scrie: acad. Vasile Răşcanu (1886–1980). Rarele flori care îl împodobesc se ofilesc repede, dar în cenuşa amintirii multora – pentru că sunt sigur că rectorul nu a scris o singură scrisoare – figura luminoasă a prof. V. Răşcanu nu-şi va pierde strălucirea.
   Clamăm azi lipsa modelelor pentru tinerii zilelor noastre. Însă niciodată un model nu se autoproclamă ca atare; căldura unei inimi te poate copleşi în orice clipă a vieţii. Pentru mine, omenia poartă numele acad. prof. dr. V. Răşcanu!
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.