Newsflash
OPINII

Noțiuni de educație multidimensională

de Dr. Maria CIUCHI - nov. 6 2017
Noțiuni de educație multidimensională
     Rareori ne aflăm în fața unui caz (chiar cu suferințe limitate la un singur organ) fără să observăm influențe subiective sau obiective și asupra altor zone sau chiar a întregului organism. Factorii etiologici determinanți sau favorizanți ai suferințelor fizice sau (și) psihice pot fi depistați dacă anamneza și examenul clinic se realizează fără grabă, eventual completate investigatoriu. Aceste acțiuni contribuie și la stabilirea diagnosticului multidimensional, urmat, evident, de tratament amplu și diversificat.
     Medicul generalist, având o gândire exhaustivă și o bună relaționare medic–pacient, poate depista deseori factori de risc în stilul de viață al omului sănătos ori bolnav, în modul de gândire și în conceptul de viață al acestora, precum și unele erori interpretative cu privire la starea de sănătate. Factorii enumerați și mulți alții alcătuiesc rădăcina etiologică a bolilor psihosomatice cu evoluție posibilă spre boli „adevărate” fizice și psihice. Întrebarea este: de ce să fim interesați numai de boli sau de determinanții etiologici clasici și să nu relevăm precursorii acestora originari, care răspund, deseori, la soluții educaționale?
     Medicul generalist are acces la cunoașterea și intervenția salvatoare pe acest gen de factori, fiind familiarizat în domeniu. Însă demersul său este împlinit prin prelucrarea și transmiterea cunoștințelor necesare oamenilor sănătoși și bolnavi, popularizând deci noțiuni de educație multidimensională. Vorbim despre combaterea factorilor de risc care agresionează încet dar sigur sănătatea (pe primele locuri se află tabagismul și alcoolismul), sau de raportarea pacientului la cauze cu efecte pe termen lung, dar tratate cu indiferență, cum este obezitatea asociată deseori cu sedentarismul, dar și cu alimentația neechilibrată. Deci, la cauze multidimensionale răspunde terapeutic, dar mai ales preventiv, educația cu același profil, fundamentată pe bagajul informațional și puterea de convingere a educatorului modern, cu experiența, pregătirea teoretică și eficiența lui.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe