Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Legea drepturilor (şi îndatoririlor?…) pacientului

Viața Medicală
Prof. dr. Gavril CORNUŢIU vineri, 5 noiembrie 2010

    Neîndoielnic, totul este o devenire continuă. Noi înşine suntem, în fiecare zi, alţii decât am fost ieri. În timpi geologici, munţii apar şi dispar. Societatea, după cum o simte fiecare, este într-o accelerată schimbare continuă. Ca atare şi regulile ei trebuie să ţină pasul. Nici regulile vieţii sanitare nu se pot sustrage acestei deveniri, sunt un cuantum din marele val social. Schimbarea este un neîncetat efort de perfecţionare. Raportul reuşită/eşec este o altă problemă, dar intenţia de perfecţionare există. (...)

Între reglementările noi, postdecembriste a apărut şi reconsiderarea tuturor relaţiilor bolnavului – cu societatea, cu asigurările, cu medicul, cu familia, cu instituţiile sanitare etc. –, concretizată prin legi ale vieţii sanitare, legi mai bune sau mai puţin bune, dar legi noi. Una dintre noutăţi a fost aducerea la zi a drepturilor pacientului, prin Legea omonimă, votată în 2002. A fost, astfel, redată bolnavilor demnitatea de cetăţeni egali în drepturi cu ceilalţi, pe perioada bolii şi a internărilor. Dar de unde derivă aceste drepturi? Totul trebuie să aibă o cauză şi o legitimare. Imediat se va răspunde: „Din drepturile derivate din Constituţie...“. Exact. Dar aceste drepturi garantate de Constituţie sunt legitimate de o serie de îndatoriri pe care cetăţeanul le are faţă de societate. Fără acest raport între drepturi şi datorii, societatea ar deveni rapid un haos. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.