Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Infracţiuni comise împotriva personalului medical

Viața Medicală
Drd. Rareș Voroneanu vineri, 7 ianuarie 2022

Lovirea sau orice acte de violenţă ori vătămarea corporală săvârșite împotriva personalului medical, aflate în exerciţiul funcţiunii se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

shutterstock_1930615073Multe persoane ajung în Unităţile de Primiri Urgenţe, în zilele de sărbătoare, sub influenţa băuturilor alcoolice ori a substanţelor interzise. Comportamentul acestora îi dezgustă pe medici, care sunt obligaţi să le acorde asistenţa medicală necesară.

În alte numere ale ziarului nostru am mai discutat despre diverse infracţiuni ce pot fi întâlnite în cadrul exercitării profesiei de medic, dar Legea 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii aduce o serie de completări bine de știut.

Astfel, ameninţarea săvârșită nemijlocit ori prin mijloace de comunicare directă contra unui medic, asistent medical, șofer de autosanitară, ambulanţier sau oricărui alt fel de personal din sistemul sanitar, aflat în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Situaţia este relativ simplu de înţeles: o ameninţare făcută fie faţă în faţă, fie prin mijloace de comunicare directă (telefon, spre exemplu).
Ce trebuie precizat este faptul că subiectul pasiv poate face parte și din altă categorie de personal medical, respectiv asistent medical, ambulanţier, moașă, infirmieră și așa mai departe.

Ca o mică paranteză, femeia de serviciu nu intră în această categorie, aceasta nefiind personal sanitar, dar fapta se va încadra pe articolul 206 din noul Cod Penal, denumit sugestiv „Ameninţarea”.

Lovirea sau orice acte de violenţă ori vătămarea corporală săvârșite împotriva persoanelor enumerate mai sus, aflate în exerciţiul funcţiunii ori pentru fapte îndeplinite în exerciţiul funcţiunii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Aici trebuie făcută o distincţie. Deși la prima vedere lovirea și vătămarea corporală par a fi lucruri identice, legea le deosebește.

În timp ce sintagma „lovire sau acte de violenţă” prevede suferinţe fizice ce nu presupun ori presupun îngrijiri medicale de maximum 90 de zile, „vătămarea corporală” presupune o spitalizare ce depășește termenul de 90 de zile (practic, 91 de zile deja vor fi încadrate la vătămări corporale), ori o vătămare care a avut ca urmare o infirmitate, un prejudiciu estetic grav și permanent (deformarea nasului), avortul, ori chiar punerea în primejdie a vieţii persoanei.

Este de încurajat ca aceste lucruri să fie aduse la cunoștinţa organelor competente, fiind necesară în acest sens o singură plângere depusă. Cu cât medicii vor rămâne mai pasivi la aceste fapte, cu atât pacienţii agresivi vor căpăta mai mult curaj, situaţiile de acest gen afectând
bunul mers al serviciilor medicale.

Citiți și: Acordul informat al pacientului

 

Etichete: violenta personal medical agresiuni personal medical

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.