Anual, pe 25 noiembrie este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.
25 noiembrie este o oportunitate de a atrage atenția asupra violenței de gen și de a promova măsuri pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen, se arată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Este o ocazie în care guvernele, organizații internaționale, societatea civilă și organizații non-guvernamentale cresc gradul de conștientizare în rândul publicului despre impactul devastator al violenței asupra femeilor și despre necesitatea unor politici și intervenții eficiente.
Violența împotriva femeilor are un impact semnificativ asupra sistemelor de sănătate, deoarece victimele necesită tratamente medicale continue, consiliere psihologică și adesea suport juridic, arată sursa menționată. Costurile economice ale violenței sunt, de asemenea, mari, deoarece femeile care sunt victime ale violenței sunt mai puțin capabile să participe activ la viața profesională din cauza problemelor de sănătate și a absențelor de la locul de muncă.
La nivel național, în primele nouă luni ale anului 2024, numărul faptelor penale înregistrate în domeniul violenței domestice a crescut cu 5%, față de primele nouă luni ale anului 2023, de la 43.425 la 45.614. Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe (de la 26.912 la 27.928), amenințare (de la 5303 la 5789) și nerespectarea ordinelor de protecție (de la 3146 la 3945). În țara noastră, una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener.
„Numărul crescut de violențe domestice din România arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui.”
Prevenirea și combaterea violenței sunt esențiale pentru sănătatea femeilor și bunăstarea întregii societăți. Măsuri de prevenire și intervenție sunt, mai arată INSP:
Sprijin psihologic: victimele violenței au nevoie de consiliere psihologică pentru a înfrunta traumele și pentru a învăța să gestioneze emoțiile și stresul;
Acces la îngrijire medicală: este esențial ca femeile abuzate să poată accesa îngrijire medicală specializată, inclusiv screening pentru infecțiile cu transmitere sexuală și evaluări ginecologice;
Legislație și protecție: legislația care protejează victimele violenței, precum ordinele de restricție și adăposturile pentru victime, poate contribui la reducerea abuzurilor și la asigurarea unui mediu mai sigur.
„Este esențial ca guvernele, organizațiile internaționale și comunitățile să colaboreze pentru a sprijini victimele și a preveni violența în toate formele sale, pentru a construi o lume mai sigură și mai echitabilă pentru femei.”
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe