Newsflash
Cultură

Eminescu, prezentat ca un personaj literar

de Delia Scripcariu - mar. 24 2023
Eminescu, prezentat ca un personaj literar

La Iași a avut loc prima ediţie din acest an a Conferinţelor UMF „Grigore T. Popa”. Cu această ocazie, dr. Florin Chirculescu a lansat un roman despre Mihai Eminescu.

DSC_4717Recent, am participat la prima conferinţă din acest an a Universităţii de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, din ciclul Conferinţele UMF Iași, organizate din anul 2017.

Denumită „Eminescu, o anamneză; Emin, o prognoză”, conferinţa a fost susţinută de chirurgul Florin Chirculescu. Am descoperit un om onest și plin de vervă, un doctor care, pe lângă activitatea profesională, are o activitate literară semnificativă.

În cadrul conferinţei a avut loc și lansarea romanului său „Solomonarul”. Autorul a prezentat foarte interesantele elemente care au stat la baza motivaţiei scrierii acestei cărţi, dar și detalii din procesul de documentare, de stabilire a acţiunii și de făurire a personajelor.

Romanul „Solomonarul” este o operă excepţională, complexă, care se va impune negreșit în literatura română contemporană datorită curajului, subtilităţilor, regândirii și prezentării imaginii lui Eminescu, ca personaj literar. Un motiv în plus pentru comunitatea medicală românească de a cunoaște și a se bucura de literatura creată de un autor-medic, deja considerat drept unul dintre cei mai importanţi scriitori români ai vremurilor noastre.

Un roman poate să placă sau nu

„Nu este o carte cu public ţintă medical, este un roman – el poate să placă sau nu. Am ales un subiect care mi s-a părut că poate fi interesant – în ce măsură va fi astfel receptat de public nu pot decât spera și m-ar bucura să fie așa. Știu că este un text dificil, dar altă manieră decât cea postmodernistă nu am găsit, din acest motiv este un text foarte mozaicat. Sper ca lumea să aibă răbdare și să-l citească pentru că mare parte din ce este scris acolo este adevărat”, a spus dr. Florin Chirculescu, pentru „Viaţa Medicală”, la finalul conferinţei.

Documentarea pentru roman a durat un an, mi-a mărturisit acesta, iar scrierea lui – patru ani. De câte ori se împotmolea la anumite evenimente din viaţa lui Eminescu trebuia să se întoarcă din nou la documentare: „A durat extraordinar de mult partea de menţinere a echilibrului – să nu fiu părtinitor nici cu cei conservatori, nici cu cei progresiști. O mare parte din timp a fost alocată netezirii asperităţilor, pentru că mă interesa să fie un conflict de idei, nu să ţin cu cineva anume”.

Scriitura inedită, cinematografică, subiectele împletite și personajele conturate sunt doar câteva dintre elementele care ar trebui să motiveze cititorii să aleagă spre lectură „Solomonarul”. Cine este deja familiarizat cu operele doctorului Chirculescu oricum nu are nevoie de motivaţii suplimentare pentru a continua imersarea în universurile create de autor.

Citiți și: Turandot”, pus în scenă de Andrei Șerban, disponibil și online

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe