Newsflash
OPINII

Controlul în sănătatea publică

de Drd. Rareș Voroneanu - sept. 9 2022
Controlul în sănătatea publică

În ce arii se efectuează inspecţia sanitară de stat? Ne răspund dispoziţiile legale.

controlArticolul nr. 26 din Legea nr. 95/2006 arată că „activitatea de inspecţie sanitară de stat se organizează pe domenii specifice de activitate, coordonate de instituţii cu atribuţii în domeniul controlului naţional și regional”. Cu toate acestea, în ce arii se efectuează inspecţia sanitară de stat? Ne răspund tot dispoziţiile legale.

Deosebit de important de menţionat este faptul că aceste dispoziţii nu își găsesc aplicabilitate doar în sfera instituţiilor publice, ci și în cazul celor private. Cu toate acestea, este esenţial să știm că nu orice persoană poate efectua aceste controale, ci doar personalul împuternicit de instituţiile care deţin atribuţii în domeniul inspecţiei sanitare. În mod obligatoriu, acestora trebuie să le fie permis accesul în unităţile sanitare.

Mai mult de atât, au dreptul de a consulta documente, de a recolta probe ori produse care pot reprezenta un risc pentru sănătatea publică. De asemenea, au dreptul de a constata și chiar aplica sancţiuni contravenţionale din domeniul sănătăţii publice.

Totodată, în situaţia în care există risc pentru sănătatea publică, personalul desemnat poate dispune interzicerea punerii în consum a unor produse, retragerea lor ori chiar suspendarea tuturor activităţilor, închiderea unităţilor sau retragerea și anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare. În plus, există și posibilitatea impunerii unor măsuri speciale pentru persoanele bolnave, suspecte ori contacţii persoanelor cu boli transmisibile.

Personalul care efectuează controlul are obligaţia de a păstra confidenţialitatea datelor aflate, singura excepţie fiind situaţia în care există un risc pentru sănătatea publică. Activităţile de control vor fi rezumate în cadrul unui proces-verbal, care va cuprinde concluziile acţiunilor, abaterile constatate și termenele de remediere ale acestora, recomandările făcute, precum și orice alte măsuri prevăzute de lege.

Potrivit art. 28 al aceleiași legi, „Activitatea de avizare, autorizare și notificare a activităţilor și produselor cu impact asupra sănătăţii popu­laţiei are ca scop certificarea conformării cu normele de sănătate publică a produselor, serviciilor și activităţilor în scopul protejării populaţiei”.

Citiți și: Obiectiv: siguranţa pacientului

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe