Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Cardul european de asigurări sociale de sănătate

Viața Medicală
Drd. Rareș Voroneanu vineri, 11 noiembrie 2022

Cardul european de asigurări sociale de sănătate oferă titularului dreptul la îngrijiri medicale. Acesta este necesar în cadrul unei șederi temporare într-o ţară membră a Uniunii Europene.

card sanatate UE

El trebuie să conţină, conform legislaţiei în vigoare: numele și prenumele asiguratului; codul numeric personal; data nașterii; data la care expiră cardul; codul Organizaţiei Internaţionale pentru Standardizare pentru statul membru emitent al cardului; numărul de identificare și acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul; numărul cardului.

Dacă solicitantul nu poate face dovada faptului că este asigurat în sistemul de asigurări de sănătate, emiterea cardului european de sănătate poate fi refuzată de casa de asigurări de sănătate (CAS). În cazul în care, din circumstanţe excepţionale, nu există posibilitatea eliberării unui astfel de card, CAS are obligaţia să elibereze un certificat provizoriu, care recunoaște aceleași drepturi ca și cardul menţionat.

Cum și unde se utilizează

Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, durata maximă de valabilitate a cardului european este un an. Potrivit art. 331, cardul va putea fi utilizat de persoanele asigurate din România numai pe teritoriul UE. Pe teritoriul ţării noastre, acesta nu produce efecte, ceea ce înseamnă și că nu naște obligaţii pentru furnizorii de servicii medicale din România. Pe de altă parte, cetăţenii străini care sunt titularii unui astfel de card se bucură de aceleași servicii medicale de care beneficiază și cetăţenii români.

Ce se întâmplă cu sumele de bani astfel utilizate? Potrivit dispoziţiilor legale, cheltuielile sunt raportate în mod distinct către CAS și vor fi rambursate de casa de asigurări de sănătate emitentă a cardului, prin CNAS. De asemenea, trebuie să menţionăm că asistenţa medicală ce este acordată nu trebuie să depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul șederii pe teritoriul ţării noastre.

Potrivit art. 332 alin. (5), „În bugetul CNAS vor fi alocate sume distincte pentru operaţiunile de rambursare” a cheltuielilor ocazionate de asistenţa medicală a cetăţenilor UE. Pe de altă parte, art. 335 menţionează că acest card nu va acoperi cheltuielile determinate de deplasarea unei persoane asigurate într-un anumit stat membru UE în vederea beneficierii de tratament medical.

Etichete: cardul european de asigurari de sanatate card sanatate UE

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.