Acronimul ASAP (as soon as possible – cât mai repede posibil) defineşte exact situaţia pe care o putem vedea destul de des în serialele tv de genul Chicago Hope sau Grey’s Anatomy, unde personalul medical se deplasează cu pacientul către un tratament medical sau chirurgical de urgenţă, salvator. O întârziere de minute sau secunde poate fi fatală pentru urgenţele medicale sau chirurgicale. Întotdeauna ne întrebăm care sunt manevrele cele mai corecte de efectuat pentru cazurile în care viaţa este pusă în pericol. De aici şi acronimul ASAP, care trebuie să prindă exact „fereastra terapeutică“ în care se mai poate face ceva pentru salvarea vieţii. (...)"> ASAP as soon as possible - Viața Medicală
Newsflash
OPINII

ASAP as soon as possible

ASAP as soon as possible

   Acronimul ASAP (as soon as possible – cât mai repede posibil) defineşte exact situaţia pe care o putem vedea destul de des în serialele tv de genul Chicago Hope sau Grey’s Anatomy, unde personalul medical se deplasează cu pacientul către un tratament medical sau chirurgical de urgenţă, salvator. O întârziere de minute sau secunde poate fi fatală pentru urgenţele medicale sau chirurgicale. Întotdeauna ne întrebăm care sunt manevrele cele mai corecte de efectuat pentru cazurile în care viaţa este pusă în pericol. De aici şi acronimul ASAP, care trebuie să prindă exact „fereastra terapeutică“ în care se mai poate face ceva pentru salvarea vieţii. (...)

   Acronimul ASAP (as soon as possible – cât mai repede posibil) defineşte exact situaţia pe care o putem vedea destul de des în serialele tv de genul Chicago Hope sau Grey’s Anatomy, unde personalul medical se deplasează cu pacientul către un tratament medical sau chirurgical de urgenţă, salvator. O întârziere de minute sau secunde poate fi fatală pentru urgenţele medicale sau chirurgicale. Întotdeauna ne întrebăm care sunt manevrele cele mai corecte de efectuat pentru cazurile în care viaţa este pusă în pericol. De aici şi acronimul ASAP, care trebuie să prindă exact „fereastra terapeutică“ în care se mai poate face ceva pentru salvarea vieţii.
   În traumatismele craniocerebrale, primele şase ore sunt cruciale pentru intervenţia de urgenţă, incluzând transportul, efectuarea investigaţiilor şi măsurile de stabilizare a pacientului. În acest interval, pacientul în stare gravă trebuie să primească primele elemente de prim ajutor încă de la locul accidentului: asigurarea ventilaţiei, a căilor aeriene permeabile şi a funcţiilor circulatorii şi respiratorii (ABC), la care se adaugă evaluarea neurologică (scorul Glasgow – GCS), stabilizarea coloanei cervicale şi examenul clinic complet. Transportul trebuie efectuat în condiţii de securitate, iar pacientul trebuie adus într-un centru competent, dotat cu facilităţi de terapie intensivă şi resuscitare, intervenţie neurochirurgicală şi, desigur, multidisciplinară.
   Trecerea prin investigaţiile majore ale sistemului nervos central, precum tomografia computerizată cu reconstrucţie 3D, angio-CT, CT de coloană cervicală (rezonanţa magnetică nu este investigaţie de urgenţă), alături de CT toracic şi ecografie abdominală, trebuie făcută cât mai rapid şi mai eficient, pentru a se obţine toate informaţiile posibile. Va urma, apoi, îngrijirea specializată în serviciul de terapie intensivă.
   În cazul instabilităţii funcţiilor vitale, investigaţiile sunt amânate, prioritare fiind manevrele de salvare a vieţii, efectuate în serviciul de urgenţă. Aceste date se cunosc, întrucât serviciile de urgenţă specializate în traumatisme craniocerebrale şi politraumă le abordează de rutină. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe