Newsflash
OPINII

Apel la demnitatea profesiei

de Prof. dr. Alexandru Vlad CIUREA - sept. 25 2015
Apel la demnitatea profesiei
     Plecarea medicilor este un fenomen social grav și cu urmări directe asupra supraviețuirii noastre ca popor. Nu este subiect de joacă politică sau răsfăț guvernamental. Dacă nu facem nimic, sistemul de sănătate românesc nu doar va suferi cronic de lipsă de medici și cadre medicale, ci va sucomba.
     Ca medic și manager de unitate medicală, cu experiență nu doar în România, încerc să contribui cu un set de propuneri simple și concrete, care ar trebui aplicate numaidecât și care ar trebui să se regăsească într-un proiect menit să reașeze sistemul nostru de sănătate.
     1. Medicul nu este funcționar public!
    2. Deschiderea comunităților către medici. Ținând cont de procesul de descentralizare a instituțiilor românești, autoritățile publice locale ar trebui să deschidă comunitatea către serviciile medicale și să sprijine medicii. Orice comună sau oraș poate pune la dispoziția unui medic un spațiu de locuit. Poate interveni în salarizarea acestuia. Poate contribui la dotarea unui cabinet medical. Poate (trebuie!) să susțină integrarea medicului în comunitate. Iar dacă sunt probleme legislative, nimeni nu împiedică autoritățile locale să emită hotărâri sau, dacă miza e prea mare, să ceară parla­mentarilor să contribuie, la rândul lor, la rezolvarea acestui tip de situație în Parlament.
     3. Plata diferențiată a medicilor, în așa fel încât să fie stimulată performanța. Salariul trebuie să țină cont de cursurile de specializare absolvite, de calificare, de competențe, de activitatea științifică, de cercetare etc.
     4. Rezidențiatul – un loc de muncă sigur, pe o durată mai mare (să spunem – cinci ani).
     5. Plata corectă a rezidenților. Să ieșim din paradigma eternei umilințe.
     6. Obligativitatea de a urma cursuri de specializare.
     7. Plata corectă a orelor de noapte și a gărzilor.
    8. Supravegherea și îndrumarea medicului tânăr. Nu poți încredința răspunderea pentru soarta unui pacient unui medic tânăr, la început de drum. Stresul, situațiile cu potențial conflictual (am văzut destule cazuri în care pacienți sau rude ale acestora pun presiune nepermisă pe doctori) și lipsa de experiență pot afecta actul medical.
     9. Revigorarea regulii internatului. Oare de ce nu putem revigora regula internatului, care a stat la baza medicinii de performanță din România?
     10. Etica, mai presus de orice. Corectitudine în promovarea examenelor, eliminarea nepotismului, dispariția șpăgii la promovarea în facultate, dispariția șpăgii pentru actul medical.
     Atunci când alegi să te faci medic, nu o faci pentru bani sau pentru bunăstare și nici pentru glorie, ci pentru că vrei să vindeci alți oameni. Pentru că simți că punerea ta în slujba semenilor te împlinește ca ființă umană. O faci știind că te vei întâlni zilnic cu suferința, că vei pipăi sau opera trupuri bolnave, adesea urât mirositoare sau murdare, că vei sutura plăgi, că te vei murdări de sânge și puroi. O faci știind că, în fiecare zi, vei avea în mână soarta bolnavilor, că trebuie să te dedici lor, fără pauze, zi și noapte, șapte zile din șapte. O faci pentru că ai ales să te bați cu moartea, să o îndepărtezi de cei pe care îi ai în grijă și pe care nu îi cunoști. Asta înseamnă profesia de medic și această stare dă profesioniștilor noblețe.
     Sistemul, așa cum funcționează în prezent, trebuie schimbat. Profesia de medic trebuie să-și recapete demnitatea. Dar primii chemați să pună umărul la schimbare suntem chiar noi, profesioniștii medicinii. De 25 de ani ne chinuim să gândim și să punem pe roate un sistem medical performant. Nu reușim. Și nu pentru că nu suntem în stare, ci pentru că sistemul e politizat. Sunt în joc interese mari și bani mulți, iar lăcomia și nepriceperea (tocmai ale celor care au condus sistemul) au făcut imposibile construcțiile durabile.
     Și totuși, ce ne împiedică să mergem mai departe, în pofida acestor piedici? Nimic, în opinia mea. Sunt mulți medici de calitate în această țară, oameni care nu vor să plece și care sunt gata să participe, într-un fel sau altul, la crearea unui cadru normal de exercitare a profesiei. Cu acești oameni se poate face treabă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe