Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Accesul pacientului la Foaia de Observaţie

Viața Medicală
Dr. Adriana Ruță Neagoe vineri, 24 septembrie 2021

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA a instituit, începând din 4 aprilie 2021, o nouă dispoziţie care cere ca notele noastre clinice să se afle la dispoziţia pacienţilor.

foaie observatiiReglementarea face parte din „the 21st Century Cures Act”, care și-a propus să modernizeze actul medical, distrugând orice piedică în citirea propriei Foi de Observaţie de către pacient și facilitând accesarea diferitelor sisteme și platforme electronice medicale, pentru ca
informaţia dintre clinici, spitale, să poată să circule mult mai ușor.

Toate acestea implică eforturi din partea celor care gestionează fișele electronice ale pacienţilor (EHR), și, ca atare, se preconizează o durată de trei ani pentru ca reglementarea să ajungă să fie implementată.

Accesul direct al pacientului la informaţia proprie medicală este obligatoriu, fără plată sau întârziere, și se face prin intermediul unui portal electronic, fără vreo cerere prealabilă din partea sa.

Există tot felul de îngrijorări ale colegilor medici cu privire la impactul acestei noi dispoziţii asupra noastră, asupra pacienţilor și asupra viitorului medicinii, mai ales al psihiatriei. Pentru că acest acces poate genera neînţelegeri, plângeri, litigii între medici și cei pe care îi îngrijesc.

Excepţii de la regulă

Sunt patru excepţii de la această obligativitate de transparenţă:
1) Când accesul la propriile note afectează negativ sănătatea pacientului;

2) Notele pentru psihoterapie;

3) Notele cu conţinut medico-legal (care pot fi utilizate în acţiuni și proceduri administrative, ori în anticiparea proceselor civile sau criminale);

4) Foile de observaţie scrise de mână, netransmise electronic. Două precizări cu privire la ultimul punct: o clinică fără informaţie electronică are restricţii în relaţia financiară cu asigurările medicale.

De asemenea, companiile de asigurări medicale cer notele noastre pentru audit, prin sondaj, și în lipsa documentaţiei scrise a vizitei, se
retrage plata acesteia.

Cercetările au arătat că accesul direct al pacientului la notele noastre clinice conduce la o mai mare aderenţă la tratamentul prescris, la educarea și participarea mai activă a pacientului la propria îngrijire, la diminuarea sentimentului de descurajare, lipsă de control, lipsă de încredere în medic.

Citește și: Despre dozele de medicament omise de pacient

Etichete: foaie de observatie platforme medicale pacienti psihiatrici Psihiatrie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.