Newsflash
Cultură

Operă şi balet, în Săptămâna Luminată, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

de Florentina Ionescu - apr. 13 2023
Operă şi balet, în Săptămâna Luminată, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Săptămâna Luminată aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti titluri de operă şi balet extrem de apreciate de public, precum „Madama Butterfly”, „Lacul Lebedelor” şi „Don Carlo”.

Miercuri, 19 aprilie, la ora 18:30, publicul bucureștean este aşteptat la spectacolul coupe de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug. Ambele lucrări reprezintă un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Mişcările dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încărcate de forţă, atât în „Tango”, cât şi în „Radio and Juliet”. În „Tango”, Clug împrumută paşi de tango argentinian, iar în „Romeo and Juliet” mişcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance. 

Romanian Creative Week are loc în luna mai, la Iași 

Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume, şi opusul poveştii eternilor îndrăgostiţi (Romeo şi Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit, în spectacolul „Tango. Radio and Juliet” pentru a da viaţă celor mai puternice şi contradictorii stări: pasiune, iubire, deziluzie, singurătate. Spectacolul se adresează în mare parte publicului tânăr, dar şi spectatorilor dornici să încerce o experienţă specială, o nouă formulă de dans contemporan, se arată într-un comunicat de presă preluat de AGERPRES.

Joi, 20 aprilie, la ora 18:30, sunteți invitați la spectacolul „Elixirul dragostei” de Gaetano Donizetti. Capodopera donizziană este un exemplu tipic de operă bufă, care prezintă povestea de iubire deşartă a tânărului Nemorino. Dintre cele mai spectaculoase momente se regăseşte aria lui Nemorino, ,,Una furtiva lagrima”, care surprinde un moment deosebit, datorită frumuseţii liniei melodice şi a construcţiei armonice orchestrale, care învăluie publicul de toate vârstele.

Vineri, 21 aprilie, de la ora 18:30, sunteți aşteptați la spectacolul de operă „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, care spune povestea frumoasei gheişe Cio-Cio-San. Aceasta se îndrăgosteşte de un ofiţer de marină american, doar pentru a fi abandonată şi lăsată să facă faţă consecinţelor iubirii ei interzise.

madama buterfly
Sursa foto: captură https://www.facebook.com/operanb.ro/posts/pfbid02PULTydXBH1B7urASJnpvsmGCbhEaeGThMew2D1r9QU1x1Mb9GCnDxctcxb8ZRBQFl

 

Cu o sonoritate luxuriantă şi arii uimitor de frumoase, „Madama Butterfly” este o tragedie atemporală care vă va fermeca. Nu rataţi această călătorie de neuitat într-o poveste exotică a iubirii, pierderii şi sacrificiului suprem!

Sâmbătă, 22 aprilie, ora 18:30, va avea loc spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Povestea din spatele celei mai celebre dintre compoziţiile de balet este una cât se poate de captivantă şi a reprezentat, de-a lungul timpului, subiectul de discuţie al multor critici.

Unul dintre fondatorii baletului rusesc, Fyodor Lopukhov, a considerat „Lacul lebedelor” o operă naţională, având în vedere simbolistica centrală - lebăda, simbolul acesteia fiind foarte des întâlnit în lirica populară; atât subiectul operei, cât şi imaginea lebedelor, reprezintă ideea dragostei veşnice în cultura Rusiei.

Una dintre cele mai frumoase povestiri folclorice ruseşti, „Raţa albă”, a influenţat într-o mare măsură acest titlu. Contemporanii lui Ceaikovski au afirmat că acesta a prezentat de-a lungul vieţii un mare interes pentru viaţa lui Ludwig II al Bavariei, a cărui tragică poveste este simbolizată prin lebăda din opera compozitorului. 

Recital special al cvintetului vocal ANATOLY al Operei Braşov 

Duminică, 23 aprilie, ora 18:30, publicul este aşteptat la spectacolul de operă „Don Carlo” de Giuseppe Verdi. Povestea lucrării are ca punct incipient situaţia politică şi socială din Europa secolului al XVI-lea. 

Posibila căsătorie a tânărului Carlo, fiul regelui Filip al II-lea, cu prinţesa Elisabeta de Valois, fiica regelui Henri al II-lea, are ca scop aducerea păcii între Franţa şi Spania, ţări aflate în război la acea vreme. În ciuda aşteptărilor, cei doi se îndrăgostesc, însă regele Spaniei se împotriveşte dorinţei lor, căsătorindu-se el însuşi cu tânăra prinţesă. Istoria, politica, religia şi dragostea se împletesc ingenios într-un subiect ce conţine şi o mare parte de ficţiune, acurateţea istorică fiind relativă de dragul poveştii.

Biletele se găsesc pe pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe