Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

OMS cere monitorizarea cazurilor cu sindrom Guillain-Barré, în urma unor creșteri alarmante

de L. Budin - iul. 28 2023
OMS cere monitorizarea cazurilor cu sindrom Guillain-Barré, în urma unor creșteri alarmante

Solicitarea vine după ce s-a constatat o creștere neobișnuită a cazurilor în Peru: din 10 iunie până în prezent, au fost confirmate 44 de persoane cu această afecțiune inflamatorie a sistemului nervos periferic.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) le-a cerut statelor membre să monitorizeze incidenţa cazurilor cu sindrom Guillain-Barré, o afecţiune cu cauze necunoscute, în urma unei creşteri neobişnuite a acestora în Peru.  În statul sudamerican a fost decretată situaţie de urgenţă naţională din acest motiv, relatează EFE și Agerpres. 

Într-o notă cu privire la situaţia din Peru, OMS cere, la modul general, să se efectueze o monitorizare a incidenţei tulburărilor neurologice, şi în special a respectivului sindrom, pentru a descoperi posibile variaţii ale numărului de cazuri.

OMS semnalează că în Peru au fost confirmate începând din data de 10 iunie şi până în prezent în diferite părţi ale ţării 44 de cazuri de sindrom Guillain-Barré şi există suspiciune în alte 86 de cazuri.

În Peru nu sunt confirmate în mod obişnuit mai mult de 20 de astfel de cazuri pe lună, dar o excepţie a fost înregistrată în anul 2019, când o fost observată în această ţară o altă creşte a numărului de pacienți cu sindrom Guillain-Barré.

Autorităţile de la Lima au emis pe 26 iunie o alertă cu privire la creşterea numărului de cazuri, iar pe 8 iulie au declarat urgenţă naţională.

Cauza potenţială a acestei incidenţe neobişnuite a cazurilor este în continuare în curs de investigare”, menţionează OMS.

Sindromul Guillain-Barré poate surveni în urma unei infecţii virale sau bacteriene, iar printre simptomele inițiale se numără slăbiciune şi furnicături la nivelul membrelor inferioare - furnicături care ulterior se extind în partea superioară a corpului, în situații extreme ajungându-se la paralizie, notează Agerpres.


Notă autor:

Sursă foto: Facebook

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe