Newsflash
Reportaje

Ocolul infinitului mic

de Prof. dr. Sanda-Maria COPOTOIU - dec. 28 2015
Ocolul infinitului mic
     Acum treizeci și cinci de ani, participând la un simpozion al Societății Române de Chirurgie, am fost la început surprinsă, apoi fascinată de o apariție insolită. Un domn distins, alert, prezenta probleme de terapie intensivă chirurgicală cu o putere (și o logică) imbatabilă de pătrundere a detaliului, de mărunțire a structurilor și reconstituire a întregului. Fiziologie, biofizică, biochimie, matematică, toate concurau spre explicarea naturii umane traumatizate, disfuncționale, și ofereau soluții de reconstituire. Reușea de fiecare dată să facă „ocolul infinitului mic, pornind de la nimic“ și să descurce situații fără ieșire aparentă. Mi s-a părut genial. Tot ce s-a întâmplat după aceea nu a făcut decât să confirme acele prime impresii despre profesorul Litarczek.
     Timpul a trecut, mai mult pentru alții decât pentru domnia sa. Am mai avut nenumărate ocazii să îl ascult, să interacționăm, să dezbatem. Am avut onoarea să accepte să fie unul din referenții mei pentru lucrarea de doctorat și, spre încântarea mea, m-a încurajat, m-a luat în serios, m-a onorat cu prezența și cu analizele domniei sale. De câțiva ani este oaspetele nostru cu caracter de invitat permanent la Cursurile europene de educație în anestezie (CEEA) de la Târgu Mureș. Ne bucurăm întotdeauna că ni se alătură, el și distinsa sa soție, dr. Dacia Litarczek.  Îi urez „La mulți ani!“ și îmi doresc să îi avem încă multă vreme printre noi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe