Newsflash
Știri

Noul contract-cadru inversează piramida serviciilor

de Dorina Novac - iul. 2 2021
Noul contract-cadru inversează  piramida  serviciilor

Potrivit noului contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale, va crește ponderea serviciilor de asistenţă medicală primară și ambulatorie.

contract-cadruMinistrul Sănătăţii și președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au prezentat, marţi, noile reglementări privind condiţiile de acordare a serviciilor în cadrul sistemului de sănătate, în baza contractului-cadru pentru anii 2021-2022, intrate în vigoare de la 1 iulie.

Documentul susţine o inversare a piramidei serviciilor de asistenţă medicală, prin reducerea internărilor nejustificate pentru pacienţii care pot fi trataţi în ambulatoriu și la medicii de familie.

Prevenţie pentru asimptomatici

Pachetul de servicii preventive pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani prevede până la trei consultaţii care se pot acorda la cabinetul medicului de familie. De asemenea, se poate acorda un bilet de trimitere pentru analize, care se efectuează peste valoarea de plafon.

Potrivit președintelui CNAS, aceste consultaţii sunt interdependente: una de evaluare a factorilor de risc, a doua de efectuare a ceea ce se numește intervenţia asupra factorilor de risc și a treia de monitorizare a pacientului.

Noul contract-cadru mai prevede o creștere a numărului de consultaţii acordate de medicul de familie la domiciliul pacientului, de la patru pe an, câte sunt în prezent, la una pe lună.

Totodată, pe perioada stării de alertă, pacienţii cu boli cronice pot beneficia de două consultaţii pe lună la medicul de familie. Lăuzele beneficiază și ele, începând cu 1 iulie, de o consultaţie la domiciliu la patru săptămâni de la naștere, pe lângă cea efectuată acasă, după
externarea din maternitate.

Paliaţie și prin medicul de familie

Medicii de familie vor putea acorda noi servicii, conform curriculei de pregătire, pentru pacienţii din listele proprii: „(...) spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore – monitorizare holter –, măsurarea indicelui de presiune gleznă-braţ, precum și efectuarea și interpretarea electrocardiogramei pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate”, a explicat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Tot de la 1 iulie, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot recomanda și îngrijirile paliative la
domiciliu. Pacienţii cu afecţiuni cronice pot beneficia în continuare de consultaţii la distanţă, acordate de medicii de familie și de cei din alte specialităţi din ambulatoriul clinic, iar pentru acestea „nu va fi necesară utilizarea cardului de sănătate”, a adăugat Adrian Gheorghe.

După încheierea stării de alertă, consultaţiile la distanţă vor putea fi acordate în continuare pentru afecţiunile cronice și bolile cu potenţial endemoepidemic. Terapiile psihiatrice și serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped pot fi acordate, de asemenea, la distanţă.

Servicii conexe post-COVID

Un punct important din noul contract-cadru se referă la pacienţii care au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2. Având în vedere efectele pe termen lung constatate la aceștia, în special la nivel pulmonar și cardiac, medicii cardiologi și pneumologi vor putea recomanda servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi, precum și de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe