Duminica aceasta se încheie probabil cea mai controversată Olimpiadă modernă.
Două dintre disputele apărute la Jocurile Olimpice de la Paris sunt cea legată de ceremonia de deschidere și cea privind apartenenţa de gen a două pugiliste.
Sigur vă amintiţi scandalul legat de „Cina cea de Taină”, deși regizorul francez a declarat că s-a inspirat din „Ospăţul zeilor” pictat de Jan van Bijlert. Degeaba și-au cerut scuze organizatorii dacă au deranjat pe cineva și au spus că în niciun caz nu au parodiat „Cina cea de Taină”, pentru că mulţi au insistat să vadă simboluri creștine la o sărbătoare non-creștină.
Probabil că aceștia uită că Olimpiada pornește din Grecia antică, cea cu bine-cunoscuţii zei din Olimp. De altfel, la festivitatea de deschidere de la Paris au fost „prezenţi” Apollo, recunoscut prin aureola sa, Poseidon cu tridentul său, Artemis cu Luna, Venus alături de Cupidon, Minerva, Marte și chefliul Dionysos, cel cu struguri. Cei care refuză să vadă și altceva decât „Cina cea de Taină” uită faptul că Jocurile Olimpice se adresează tuturor sportivilor indiferent de culoare, religie, sex etc.
Un alt scandal olimpic a fost cel legat de prezenţa a două pugiliste suspectate că ar fi de fapt bărbaţi. Este vorba despre Imane Khelif, din Algeria, și Lin Yu-ting, din Taiwan. Niciuna dintre ele nu și-a făcut debutul la Jocurile Olimpice din Paris. Sportivele au concurat și la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo, unde au fost eliminate înainte de finala categoriilor lor de greutate. Acum, Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a declarat că a luat deciziile privind eligibilitatea boxerilor pe baza regulilor legate de gen, care s-au aplicat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016. „Toţi cei care concurează la categoria feminină respectă regulile de eligibilitate pentru competiţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams. „Sunt femei în pașapoarte și se spune că acesta este cazul, că sunt femei.”
E drept că Asociaţia Internaţională de Box (IBA), condusă de rusul Umar Kremlev, le-a exclus pe ambele pugiliste de la Campionatele Mondiale de la New Delhi, în martie 2023, pe motiv că nu au trecut testele de eligibilitate feminină, dar CIO nu mai recunoaște autoritatea IBA în domeniu. Mai mult, nici IBA nu spune exact în ce au constat aceste teste de eligibilitate, dacă s-a măsurat doar nivelul de testosteron din sânge ori s-a făcut o determinare genetică. Atrag atenţia că, în mod fals, unele canale de (dez)informare spun că aceste teste ar fi dovedit că pugilistele au cromozomi XY, pentru că IBA nu dă nicio lămurire oficială cu privire la testele efectuate.
Într-adevăr, nici Imane Khelif și nici Lin Yu-ting nu au un fizic feminin (ca medic, am căutat să identific câteva caractere sexuale secundare și terţiare, pe care nu le-am găsit), dar ambele au fost crescute și declarate de sex feminin, pornind de la caracterele sexuale primare. Deci, în niciun caz nu sunt transgenderi. În ambele cazuri pare să fim în faţa unei anomalii hormonale: chiar dacă cele două au caractere sexuale primare feminine, statusul hormonal poate prezenta un nivel crescut de testosteron, ceea ce ar explica fizicul și temperamentul mai apropiat de tipologia masculină. Medical vorbind, e foarte posibil să fim în această situaţie. Cea mai frecventă cauză a unui exces de testosteron la femei este sindromul ovarelor polichistice*. O altă cauză de creștere a testosteronului la femei ar putea fi hiperplazia congenitală**. Dar în lipsa unor analize medicale concrete, nu putem face decât speculaţii. Oricum, datele civile spun că ambele pugiliste sunt femei.
Lăsând la o parte aspectele medicale și competenţa organelor de a se pronunţa în astfel de cazuri, rămâne întrebarea legată de aceste denigrări ale Olimpiadei: QUI PRODEST? Și să nu uităm că suntem în timpul unui război informaţional...
*https://smartliving.ro/sindromul-ovarelor-polichistice-poate-provoca-infertilitate-si-diabet/
**https://smartliving.ro/glandele-suprarenale-hipo-sau-hiperactive-dau-peste-cap-tot-organismul/
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe