Organizată în parteneriat cu UNICEF, cea de-a XIII-a ediţie a Congresului Naţional de Medicină Școlară și Universitară, desfășurată între 2 și 4 septembrie la Craiova, a stat sub semnul drepturilor copilului.
Motto: „Copiii au dreptul la cea mai bună îngrijire medicală posibilă, la apă potabilă, la alimentaţie sănătoasă și la viaţă într-un mediu curat și sigur. Toţi adulţii și copiii trebuie să aibă acces la informaţii despre siguranţa și sănătatea lor.” (Articolul 24 din Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului)
De la dreptul de a-i fi asigurate toate condiţiile pentru a se dezvolta în cel mai bun mod și până la cel de a-și exprima opinia și a fi ascultat, multe dintre lucrările prezentate în Congresul Societatăţii Medicilor din Colectivităţile de Copii și Tineri, organizat în colaborare cu UNICEF și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, au subliniat nevoia copiilor și adolescenţilor din România de a beneficia de o îngrijire mai bună, inclusiv prin intermediul asistenţei medicale și psihologice oferite în unităţile de învăţământ.
Pe parcursul a trei zile s-au prezentat zeci de comunicări referitoare la urgenţe și prim ajutor, programe destinate copiilor cu obezitate sau cu probleme de nutriţie, afecţiuni stomatologice, diverse programe de promovare a sănătăţii, vaccinare, cefalee și migrene, consum de droguri, educaţie sexuală, bullying, tulburări mintale ș.a., punându-se un accent deosebit pe prevenţie. De mare interes s-au bucurat și atelierele practice despre respectarea drepturilor copilului susţinute de reprezentaţii UNICEF România, ca și prezentările de caz, proiectele studenţești și ale elevilor sau activitatea Agenţiei Naţionale Antidrog.
În România au loc în jur de 3.000 de internări anual din cauza consumului de droguri. (Dr. Bogdan Gheorghe, Agenţia Naţională Antidrog)
Nu în ultimul rând, participanţii la lucrările congresului au făcut schimb de experienţă despre activitatea de zi cu zi din cabinetele medicale școlare. Discuţiile s-au desfășurat sub atenta coordonare a doctoriţei Daniela Rajka, „sufletul” medicinei școlare din ţara noastră. Aflaţi în continuare câteva dintre noutăţile prezentate la Craiova și descoperiţi titlurile tuturor lucrărilor și activităţilor congresului pe site-ul societăţii.
Dr. Alin Popa, din cadrul Administraţiei Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), a prezentat rezultatele studiului STATMED. Acesta a inclus medicii, stomatologii și asistenţii din 650 de cabinete școlare bucureștene, care au răspuns la întrebări despre dotarea și pregătirea lor în cazul diverselor tipuri de urgenţe. Una dintre problemele cu care se confruntă personalul este teama de a administra adrenalina.
În ciuda faptului că 99% dintre cabinete sunt dotate cu EpiPen, statisticile din alte ţări arată că mai mult de un sfert din personalul medical din școli se teme să folosească stilourile preumplute, salvatoare de viaţă. Acesta a fost și motivul pentru care ASSMB a elaborat un ghid sub formă de poster privind managementul șocului anafilactic în cabinetul de medicină școlară, pentru a îmbunătăţi viteza și calitatea reacţiei personalului medical din școli în caz de urgenţe. Ghidul este disponibil pe site-ul Ministerului Sănătăţii, putând fi tipărit și afișat în cabinete.
Un capitol aparte a fost alocat vaccinării anti-HPV a tinerilor, vaccinare care, din toamna anului trecut, este gratuită până la vârsta de 19 ani neîmpliniţi pentru ambele sexe. Despre acest subiect au vorbit șef lucr. dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), reprezentaţii companiei producătoare a vaccinului anti-HPV comercializat în România și Oana Maria Necea (UNICEF). Aceasta a atras atenţia asupra nevoii implicării copiilor și adolescenţilor pentru o dezvoltare sănătoasă, întrucât „copiii nu sunt viitorul, ci sunt prezentul”.
Astfel, conform sondajului realizat de U-Report România în legătură cu HPV și vaccinarea, am aflat că aproape un sfert dintre tinerii români nu au auzit de virus, iar 14% nu știu ce înseamnă HPV. Jumătate dintre respondenţii sondajului ar dori să se vaccineze deși aproape 50% dintre aceștia consideră că vaccinul este prea scump, nefiind informaţi asupra gratuităţii de care pot beneficia. În ceea ce privește sursele de informare, 4 din 10 adolescenţi preferă să primească informaţii direct de la medici sau lucrători sanitari, pe când 3 din 10 optează pentru surse precum internetul și reţelele sociale. Puteţi consulta toate datele din sondaj la această adresa.
Dr. Simona Godeanu și dr. Claudia Strîmbeanu au vorbit despre atitudinea medicului școlar în faţa copilului cu cefalee. Au explicat necesitatea de a detecta la examenul fizic modificări neurologice sau alte semne de avertizare ce sugerează afecţiuni potenţial periculoase sau care pun viaţa în pericol. Astfel, medicul școlar poate diferenţia între cazurile rezolvabile în cabinet și cele care necesită trimitere la neurologul pediatric.
În toamna lui 2023, Ministerul Educaţiei anunţa că mai puţin de 10% dintre elevi fac «Educaţie pentru sănătate», disciplină opţională din 2002. (Prof. dr. Xenia Negrea)
Ca măsuri pentru migrenele cronice la copil, sunt recomandate igiena somnului (număr adecvat de ore și ritm regulat), activitatea fizică (cel puţin 30 de minute de 3-5 ori pe săptămână) și hidratarea adecvată. S-a dovedit că o creștere a aportului zilnic de lichide reduce frecvenţa și intensitatea atacurilor de migrenă (8-10 căni de băuturi necafeinizate pe zi).
O prezentare foarte interesantă a fost și cea susţinută de conf. dr. Carmen Oancea de la UMF Craiova, care a atras atenţia asupra riscului de malnutriţie la elevi și studenţi din cauza alimentaţiei dezechilibrate. Pentru a preveni obezitatea, dar și alte probleme de sănătate, inclusiv dezechilibrele sistemului imunitar, dr. Oancea a sfătuit personalul medical din unităţile de învăţământ să încurajeze alimentaţia bogată în fructe, legume și cereale integrale, concomitent cu limitarea alimentelor de tip fast-food, a dulciurilor și băuturilor răcoritoare, și să promoveze joaca în aer liber și sportul.
Ca exemplu de acţiune de succes, a menţionat GreenHub, un proiect al mediciniștilor craioveni având sloganul „Hrană sănătoasă. Minte sănătoasă. Corp sănătos”. GreenHub este axat pe două direcţii: un spaţiu în care au loc workshopuri de stil de viaţă sănătos și elaborarea de meniuri pentru studenţi, întocmite de specialiști, în conformitate cu cele mai moderne principii de alimentaţie. Un exemplu de meniu GreenHub găsiţi aici.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe