Newsflash
Știri

Medic din Timișoara: Orice abuz de vitamine are efecte negative majore

de Dorina Novac - nov. 4 2021
Medic din Timișoara: Orice abuz de vitamine are efecte negative majore

Tendința de autoadministrare de multivitamine a crescut substanțial, în special în perioada pandemică, a precizat prof. univ. dr. Adriana Cristina Dehelean.

Medicul din Timișoara a subliniat că este esențială conștientizarea faptului că orice abuz de vitamine are efecte negative majore asupra organismului.

vitamine

„De exemplu, vitamina C, deși are numeroase beneficii (este un puternic antioxidant, imunostimulator și antioncogen (datorită dehidroascorbatului, forma sa oxidată, prin suprimarea celulelor canceroase), la o supradoză, la concentrații mai mari de 2 grame, poate provoca dezechilibre gastro-intestinale. Acestea se manifestă prin dureri epigastrice și diaree, iar suplimentarea orală continuă, cu doze mari de acid ascorbic, este asociată cu o incidență crescută a oxalaților la nivel renal, toxicitate cardiacă și chiar metabolică”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Prof. univ. dr. Adriana Cristina Dehelean a menționat că un alt exemplu îl reprezintă consumul abuziv de vitamina D. Aceasta este un prohormon esențial în menținerea nivelului de calciu în organism. La doze de 2000 UI administrate pe perioade lungi de timp se poate observa calcificarea țesuturilor moi, iar la 4000 UI s-a raportat o scădere semnificativă a densității oaselor, cu risc crescut de producere a unei fracturi.

„Vitamina E este un antioxidant și captator de radicali liberi (compuși chimici secundari cu rol esențial în anumite procese biologice vitale), însă, administrarea prelungită (de exemplu de 400 UI) este asociată cu o incidență de 17% mai mare de cancer de prostată. Vitaminele din clasa B-urilor sunt cele mai importante surse în procesul de creștere și regenerare celulară. Cu toate acestea, suplimentarea cu acid folic (B9) la ≥1 mg/zi poate favoriza creșterea de adenoame colorectale nediagnosticate. Cu alte cuvinte: doza face diferența!”, a explicat medicul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe